BUX
37246

Kínai dollármilliárdokat önt Lengyelországba

Egy új kínai alap kétmilliárd dolláros beruházásra készül Lengyelországban.

Napi.hu, 2014. június 23. hétfő, 14:08

A kínai CEE Equity, amely 2 milliárd dolláros befektetési alappal rendelkezik, Lengyelországban szándékozik elkölteni a pénzét - közölte a varsói Puls Biznesu gazdasági napilap.

Az alap működési ideje tíz év, ami további kettővel meghosszabbítható. Először félmilliárd dollárt kap, s ha ennek több mint 60 százalékát befektette, további 1,5 milliárd dollárhoz jut. Elsősorban infrastruktúrába, energetikába és telekommunikációba vinnék beruházásaikat, a falusi utaktól az elsősorban a megújuló energiaforrásokat használó villamos erőművekig, de beszállnának olyan szénerőművek építésébe is, amelyek megfelelnek az uniós normáknak. A telekommunikációban leginkább a száloptikás hálózatok kiépítésében érdekeltek.

A lengyel tájékoztatási és külföldi befektetési hivatal (PAIiIZ) elnöke, Slawomir Majman egy népes kínai üzletember delegációt fogadva a napokban úgy nyilatkozott, szeretnék, ha Kína részt venne Lengyelország újraiparosításában. A kínai gép- és elektronikai külkereskedelmi kamara alelnöke, Si Jong-hong kifejtette, hogy az együttműködésben az infrastruktúrára, a szárazföldi és a tengeri szállításra szeretnének koncentrálni. Emlékeztetett arra, hogy Közép-Kelet-Európában Lengyelország Kína legnagyobb kereskedelmi partnere.