Kínai földrengés: legalább tízezer halálos áldozat

A téli hóviharok sokkal nagyobb kárt okoztak a kínai gazdaságnak.
NAPI Online, 2008. május 13. kedd, 09:07
Fotó:

Közel 10 ezer halálos áldozata van a földrengésnek csak a délnyugat-kínai Szecsuán tartományban, a csengtui magyarok jól vannak - jelentette az MTI.
A Richter-skála szerinti 7,9-es erősségű hétfői földrengés az Új Kína hírügynökség szerint a legsúlyosabb az országban az 1976 júliusi katasztrófa óta: akkor hivatalos közlés szerint legalább 240 ezren, nyugati szakértők szerint pedig közel 700 ezren haltak meg az észak-kínai Tangsan városában.

Az Új-Kína hírügynökség jelentése szerint Szecsuan tartomány fővárosából, Csengtuból érkezett egy orvoscsapat 1300 katona kíséretében Jinghsziübe, Tucsiankiantól 20 kilométerre. Ez utóbbi városban hozták létre a sürgős mentési akciók parancsnokságát.

A városban kedd reggel még 2300 ember volt a törmelékek alatt, és mintegy 600 volt a halálos áldozatok száma. Sifangban két vegyi üzem is összeomlott és több mint 80 tonna ammónium a kifolyt a szabadba. Kanszu tartományban kisiklott és kigyulladt egy 40 kocsis tehervonat, amely 13 gázolaj-tartályt szállított.

Szakértői értékelések szerint a természeti katasztrófának "sokkal kisebb hatása lesz a kínai makrogazdaságra, mint volt a januári-februári hóviharoknak". A Merrill Lynch szerint a földrengés kisebb hatást fejthet ki a fogyasztói árak emelkedésére, az ipari termelésre és az ország kivitelére.

A Merrill Lynch várakozása szerint Kína egyes térségeiben tovább erősödhetnek az inflációs várakozások az ellátásában várhatóan kialakuló hiányok miatt. Hiányok a szállítási fennakadások miatt keletkezhetnek. A mezőgazdaságra viszont a földrengésnek csekély hatása lesz - hangzik az értékelés.

A japán gazdasági miniszter viszont azt mondta,hogy a kínai földrengés befolyással lesz a teljes japán gazdaságra.

A kínai kormány 860 millió jüant (123 millió dollár) szabadított fel a központ tartalékokból a földrengés kárainak az enyhítésére.

A sanghaji és a sencseni értéktőzsdék felfüggesztették 66 olyan, többségükben nehéz- és építőipari cég részvényeivel a kereskedést, amelyek a földrengés által leginkább érintett területeken működnek.
A PetroChina olajipari vállalat leállított egy fontos olajvezetéket, hogy felmérje a lehetséges károkat a földrengés után. Jórészt ez az 1240 kilométer hosszú vezeték biztosítja a katasztrófa sújtotta térség olajellátását.

A legnagyobb kínai távközlési cégek bejelentették, hogy a földrengés sújtotta déli országrészben több helyütt megszakadt a telefon- és internetes összeköttetés.
A villamosenergia-termelő berendezéseket gyártó Dongfang Electric Cop. a földrengés által érintett két nagy városban leállította a termelést.

A Toyota Motor Corp. kedden bejelentette a földrengés sújtotta körzetben található összeszerelő üzemének leállítását, hogy felmérje a lehetséges károkat.
A Yamaha Motor Co. Csengtúban működő, motorokhoz elektromos berendezéseket gyártó cége szintén tta a termelést, és ugyanígy tett a Volkswagen Jettákat készítő üzem is.

Számos amerikai technológiai cég viszont arról számolt be, hogy bár keletkeztek károk kínai egységeiknél a földrengés következtében, azok nem túl jelentősek, a termelést rövidesen teljes kapacitással újraindítják.
Az Intel szerint ugyanakkor egyelőre bizonytalan, hogy a Csengtúban található félvezető-gyártó létesítménye mikor indulhat újra.

HOZZÁSZÓLÁSOK