Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Nincs ok aggodalomra, az euró nem fog szétesni" - idézte egy pekingi konferencia közben tett nyilatkozatát a Reuters hírügynökség. A kínai vagyonalap elnöke, Laurence Lau úgy vélte, hogy a görög államdósság-válság egészen biztosan meg fog oldódni.

Előzőleg, szombaton a kínai miniszterelnök, Cen Csia-pao Budapesten maga is azt mondta, hogy bízik Európa képességében a válság megoldására, és Kína hosszú távú befektető marad az európai adósságpiacon.

"Bízom az európai gazdaságfejlődésben. Kína hosszú távú befektető az európai államadósság-piacon. Az elmúlt években nagyságrenddel növeltük euróban jegyzett kötvények vásárlását. A jövőben csakúgy, mint a múltban, támogatni fogjuk Európát és az eurót" - idézték a kínai kormányfőt hírügynökségek. Ven Csia-pao azt mondta, Kína kész együttműködve segíteni Európa munkáját "a gyors kilábalásért és a stabil növekedésért".

Kína devizatartaléka 3,05 billió dollár - messze a legnagyobb a világon -, és mindenképpen szeretné megőrizni a tartalék értékét, de elemzők szerint várhatóan korlátozott lesz az a mennyiség, amennyit a bajos európai adósságokból vásárol a piac megnyugtatása végett - jegyezte meg a Reuters. Elemzők szerint a kínai tartalék kétharmada még mindig dollárban jegyzett eszközökben van.

A hét végén a kínai külügyi kormánytanácsadó testület, a China Institute of International Studies elnöke, Csu Hszing (Qu Xing) úgy vélte sajtótájékoztatóján Pekingben, hogy Kína "tudatában van, milyen kockázatos euróövezeti államadósságot venni, de ezt Európa támogatása egyik formájának tekinti". Kína együtt dolgozik az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) azon, hogy egyetlen EU-tagország adósságát se kelljen átalakítani, mert az adósságátalakítás a gyakorlatban nemzeti csődöt jelent, ami "rombolólag" hatna az euró fejlődésére - mondta a kínai külügyi szakértő.