Kínai pénzből épül a Belgrád-Budapest vasútvonal

Hárommilliárd dolláros beruházási alapot hoz létre Kína Kelet-Közép-Európa országai számára amellett a 10 milliárd dolláros kedvezményes hitelkeret mellett, amelyről a tavalyi bukaresti Kelet-Közép-Európa (KKE)-Kína csúcstalálkozón egyeztek meg az érintett ország – jelentette be Li Ko-csiang kínai miniszterelnök kedden Belgrádban.
MTI-Eco, 2014. december 16. kedd, 19:40
Fotó: Reuters

A KKE-Kína csúcstalálkozó megnyitóján a kínai kormányfő kiemelte, hogy országa kelet- és közép-európai államokkal elsősorban az infrastrukturális projektek kidolgozásában és a pénzügyi együttműködések megerősítésében érdekelt. A térség országait arra szólította fel, hogy az elkövetkező öt évben törekedjenek forgalmuk megduplázására a Kínával folytatott kereskedelmükben.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a megnyitóbeszédében a Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút kiépítését hangsúlyozta, amit kínai hitelből valósítanak meg. A gyorsvasút Macedónia és Görögország felé történő meghosszabbításával kiépülhetne a Kína és Kelet-Közép-Európát összekötő expresszvonal gerince.

Ezzel kapcsolatban Li Ko-csiang kifejtette, hogy megszületett a megállapodás a szerb és a magyar fővárost összekötő gyorsvasút kiépítéséről, erről szerdán írnak alá szándéknyilatkozatot az érintett felek. Hozzátette: mindent megtesznek annak érdekében, hogy két éven belül megépüljön a vasútvonal. Az óránként 160 kilométeres maximális sebességet lehetővé tevő vasúti pályán a vonatok menetideje a jelenlegi hét-nyolcról három óra alá csökkenne.

Ez a vasút jelentős lökést adhatna a mellette fekvő országok logisztikájának, illetve megkönnyítené az emberek, a tőke és az áruk mozgását. "A KKE-országoknak kiváló kikötői és autópályái vannak, ha ezeket összekötnénk, létrejöhetne az a szárazföldi-tengeri expresszvonal Kína és Európa között, amellyel alacsonyabb költségeket tudnánk biztosítani" - részletezte.

Hozzátette: Kína és a KKE-országok több módon is együtt tudnak működni, Kínának ugyanis hatalmas tőkéje és piaca van, míg a kelet- és közép-európai országoknak jelentős természeti kincsei, technológiája és jól képzett emberei.

Reményét fejezte ki, hogy Kína és a térség közötti kereskedelem idén először túllépi a 60 milliárd dollárt. Kifejtette azt is, hogy országa és az érintett 16 kelet- és közép-európai állam üzleti tanácsot hoz létre. Elmondta, a tavaly 10 milliárd dolláros hitelkeretből már csak 1,7 milliárd dollár maradt, de további eszközöket tesznek elérhetővé a KKE-országok számára.

Li Ko-csiang tervei szerint Kína több vállalatot is nyithat a közeljövőben a térség országaiban, így új munkahelyeket is teremthet.

A csúcstalálkozón Kína, Szerbia, Magyarország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Románia, Lettország, Litvánia, Észtország, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró, Bulgária és Albánia miniszterelnöke, valamint Lengyelország és Horvátország miniszterelnök-helyettese vesz részt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2014.12.16 19:59

"A térség országait arra szólította fel, hogy az elkövetkező öt évben törekedjenek forgalmuk megduplázására a Kínával folytatott kereskedelmükben."

Mindig is tudtam, hogy onzetlen nep a kinai :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.12.16 19:44

...jó hír ...közép- eu újraiparosítása ..,egyszer már jól működött ,ha a nemzetközi csürhe nem veri szét ..1867-1918 !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html