Kínai ruha-huza-vona

Továbbra sem oldódik meg a kínai textil exporttal kapcsolatos vita - a védekezések és a támadások hatása kiegyenlíti egymást: az USA és az EU mennyiségi korlátozást tervez bevezetni, amire 81 ruhanemű exportvámjának eltörlésével válaszolna Kína.
Bodolóczki Linda, 2005. május 30. hétfő, 10:53
Fotó:

Kína 78 ruha és textil kategóriára vezet be exportvámot az év elején, sőt akkor még hajlandónak mutatkozott arra, hogy június 1-vel még több árucsoportot bevonjon a vámfizetési kötelezettség alá. Az USA és az EU még a vámok visszafogó hatása ellenére is sokallja az exportot.

A két államnak a WTO szabályai szerint lehetősége van arra, hogy 7,5 százalékra korlátozza az éves importot, egészen 2008. végéig. USA már limitálta a bevihető kínai nadrágok, pólók és fehérneműk mennyiségét május közepén, az EU pedig most kezdeményezett tárgyalásokat Pekinggel a fonalak és a pólók kapcsán. Az EU akkor vezetheti be a mennyiségi korlátozást, ha a ma kezdődött tárgyalások nem járnak eredménnyel kilencven napig.

A kínai kereskedelmi miniszter úgy nyilatkozott, ha a két állam limitálja az importot, akkor Kína kivonja ezeket az árukat a vámfizetési kötelezettség alól. A két nagy kereskedelmi partner döntése Peking véleménye szerint nem csak a protekcionizmus felé tett lépés, de a kínai textilvállalatokat is kizárja a globális kereskedelmi integrációból.

HOZZÁSZÓLÁSOK