Washington álláspontja az Európai Uniót a Kínával folytatott kereskedelmi vitájában támogató leveléből vált ismertté. Az Egyesült Államok és az EU szerint az állam túl nagy befolyást gyakorol a gazdaság működésére Kínában, beleértve a támogatások elterjedt gyakorlatát is, ami akadályozza a piaci árak kialakulását.

Amennyiben Kína megkapná a piacgazdasági státuszt a Kereskedelmi Világszervezettől, az megfosztaná kereskedelmi partnereit attól a lehetőségtől, hogy védővámokkal védjék meg iparukat a kínai áruexporttól.

Kína piacgazdasági státusza jelenti "a legsúlyosabb problémát" a WTO-val folytatott egyeztetésekben és egy Kínának kedvező döntés "katasztrofális hatással lenne a Világszervezetre nézve" - mondta Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője júniusban egy kongresszusi meghallgatáson.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium egy októberben publikált elemzésében arra a megállapításra jutott, hogy miután Kína nem felel meg a szabadpiaci feltételeknek, nem lenne helyes automatikusan megadni számára a piacgazdasági státuszt csak azért, mert a 2001-es WTO-csatlakozási protokoll ezt írja elő.

A kínai külügyminisztérium pénteki közleménye szerint "egyes országok megpróbálnak kibújni a WTO-tagság által rájuk rótt kötelezettségeik alól" - írta az MTI.