Az Amerikai Kereskedelmi Kamara és a Gyáriparosok Országos Szövetsége (NAM) hirdetést jelentetett meg csütörtökön a The New York Times, a The Washington Post és a The Wall Street Journal című napilapokban, miszerint az orosz energia-, védelmi és pénzügyi szektort célba vevő újabb büntetőintézkedések közvetve árthatnak az amerikai cégeknek és alkalmazottaiknak - jelentette a USA Today című amerikai napilap.

"Aggályosnak tartjuk azokat az akciókat, amelyek árthatnak több amerikai termelő vállalkozásnak, és amerikai munkahelyek szűnhetnének meg miattuk. A leghatékonyabb tartós megoldás Amerika globális befolyásának növelésére, ha a kereskedelmet ösztönző politika és a többoldalú diplomácia révén megerősítjük termék- és szolgáltatás-előállító képességünket" - jelenti ki a reklámban Jay Timmons, a NAM elnök-vezérigazgatója. Több európai gazdasági szervezetnek is ehhez hasonló aggálya van.

Az Egyesült Államok és szövetségesei arra az esetre fenyegették meg Oroszországot a szankciók újabb körével, ha továbbra is támogatja a kelet-ukrajnai szakadár lázadókat. A washingtoni kormány tisztségviselői reménykednek abban, hogy az újabb büntetésre nem lesz szükség, mert Oroszország hajlandó tárgyalni Ukrajnával a békéről.

Linda Dempsey, a NAM nemzetközi gazdasági ügyekért felelős alelnöke elmondta: a szövetség tagjait különösen az aggasztja, hogy az újabb szankciókat az Egyesült Államok egyedül és egyoldalúan akarja alkalmazni. Az egyoldalú intézkedések nem tántorítanák el Oroszországot (a lázadók támogatásától), viszont kizárólag az amerikai cégekre és alkalmazottakra ütnének vissza, és hátrányos helyzetbe hoznák őket külföldi versenytársaikkal szemben - tette hozzá Dempsey.

Josh Earnest fehér házi szóvivő azt mondta: Barack Obama elnök szem előtt tartja, hogy az új szankciót visszaüthetnek az amerikai cégekre. Az Egyesült Államok főképpen emiatt egyeztet szövetségeseivel - köztük olyanokkal, amelyek Oroszország jelentős kereskedelmi partnerei -, és próbálja meg elérni, hogy az intézkedéseket együtt vezessék be, ha szükséges - mondta.