A várakozásoknak megfelelően Laszlóczki Imrét kinevezték a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) Magyarországot képviselő igazgatósági alelnökévé. Laszlóczki lesz a bank stratégiai fejlesztési ügyeinek, nemzetközi kapcsolatainak és kommunikációjának felelőse.

Az orosz gyökerű, korábban a KGST fejlesztési pénzintézeteként működő vállalatban Magyarország új szakaszt indított, a mostani igazgatósági tanácskozást megelőzően 10 millió euróval emelte meg a tőkéjét a banknak. Ennek következtében Magyarország részesedése a befizetett tőkéből 14,72 százalékra növekedett, így az ország a bank második legnagyobb részvényesévé vált.

Varga Mihály pénzügyminiszter gratulált az NBB központ költözésének lezáró mozzanataihoz, amivel az NBB első komoly nemzetközi fejlesztési pénzintézetként közép-európai városba hozta székhelyét.

"A Nemzetközi Beruházási Bank központjának Budapestre való átköltözése fontos elismerés a magyar gazdaságpolitikára nézve, illetve pozitív és hatékony esemény a részvényesek számára, Magyarországot is beleértve, amely új lehetőségeket kínál a magyar vállalkozásoknak és megerősíti fővárosunk nemzetközi pénzügyi központként betöltött szerepét" - mondta Varga.

Megújulása óta a bank jelentős eredményeket ért el valamennyi kulcsfontosságú tevékenységi területén - mondta Nyikolaj Koszov, az NBB igazgatósági elnöke. A jelenlegi hitel és dokumentációs portfólió 900 millió euróra rúg, amely 14-szer nagyobb, mint 2012-ben, és mindennek több, mint a felét uniós országokban folyó projektek támogatására fordítják. Az elmúlt években több mint 2,3 milliárd eurót fektettek be.

"Munkánk eredményeképpen ma az NBB egy modern fejlesztési bank európai központtal, a globális pénzügyi közösség teljes jogú és megbecsült tagja, az egyik legmagasabb besorolású pénzügyi intézmény a kelet-közép-európai régióban, átlagosan A-szintű besorolással" közölte Koszov.

A további fejlesztés fő prioritásaiként az infrastrukturális projektekre fókuszáló hitelezési és a befektetési tevékenység dinamikus növekedését, a fenntartható fejlődést, a tőkepiaci tevékenységeket és az NBB tőkealapjának megerősítését jelölték meg.

Az NBB kormányzótanácsának és igazgatótanácsának következő ülésére 2019 decemberében és 2020 őszén kerül majd sor, várhatóan Magyarországon.