Kínos dolog derült ki Szlovákiáról

Egy átlagos szlovákiai vállalkozó minden évben több mint egy hónapot tölt a munkaidejéből az állami adminisztráció elintézésével.
Barabás Júlia, 2018. október 5. péntek, 06:40
Fotó: Stocksnap

Egy átlagos, már befutott, csupán négy alkalmazottat foglalkoztató vállalkozó idén nagyjából 222 órát, vagyis csaknem 28 munkanapot tölt azzal, hogy eleget tegyen a 64 hivatali kötelességének - adta hírül a pozsonyi Új Szó az INESS gazdaságkutató intézet elemzését idézve.

A kormány ugyan azt állítja, hogy mindent megtesz a vállalkozókra háruló bürokratikus terhek enyhítéséért, ennek ellenére idén tovább romlott a helyzet. Csak a társasági adóval kapcsolatos teendők évente 46 órát vesznek el egy átlagos vállalkozó életéből, 30 óra jut a hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatokra, 22 óra pedig a legkülönfélébb engedélyek elintézésére. Az alkalmazottakkal kapcsolatos ügyintézés 83,5 órát vesz igénybe.

Az INESS idén Csehországban, Litvániában és Ukrajnában is elvégzett egy hasonló elemzést. E szerint míg Szlovákiában a vállalkozók hivatali ügyintézése a már említett 222 órát veszi igénybe, addig Csehországban 233, Litvániában 252, Ukrajnában 469 óra ez a mutató.

A fotó forrása: StockSnap

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.10.05 09:14

Kár, hogy Magyarországról nem készítettek ilyen felmérést.
De az is lehet, hogy elkezdték, csak belefáradtak már az elején.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html