Kínos hír az orosz vakcináról - ebből venne a magyar kormány

Több páciensnél nem működött az az orosz vakcina, amelynek forgalomba hozatalát az orosz hatóságok már azelőtt engedélyezték, hogy befejeződött volna a tesztelése. A magyar kormány is tárgyal a készítmény átvételéről.
Komócsin Sándor, 2020. november 11. szerda, 10:33
Fotó: Getty Images

Legkevesebb három egészségügyi dolgozót megfertőzött a koronavírus azt követően, hogy beoltották őket a Szputynik V névre keresztelt orosz vakcinával - adta hírül a Moscow Times hírportál.

Az érintettek annak az akciónak a keretében kaptak hatástalannak bizonyult védettséget, amelyben a fertőzésnek leginkább kitett rétegeket akarják megvédeni a lebetegedéstől. A magyar kormány tárgyal ennek az oltásfajtának a megvételéről.

Mi lehet a magyarázat?

A hatóságok korábban az ország egész területén kiválasztották az egészségügyben dolgozók egy csoportját, akik párhuzamosan kapták az oltást a Moszkvában kezelt 40 ezer tesztelő önkéntessel. Az Altaj régióból érkezett a hír, hogy a 42 oltásban részesült dolgozóból háromnál hatástalannak bizonyult a kétdózisú (egymáshoz képest három hét csúszással beadandó) Szputnyik V.

A beteg orvosok immunrendszerének vélhetően nem volt ideje arra, hogy kitermelje a betegség megelőzéséhez szüksége ellenanyagot - indokolta a kínos fejleményt a régiós hatóság, amely szerint semmi más észszerű magyarázatot nem lehet adni a dologra.

Miután az amerikai Pfizer és BioNTech bejelentette, hogy az általuk kifejlesztett oltás 90 százalékban hatásos, a moszkvai egészségügyi minisztérium szintén bejelentette, hogy a Szputnyik V is 90 százalékban véd a koronavírus-fertőzéstől. Ezt a következtetést főként a már folyó oltásokból vonták le - amelyben a szibériai doktorok is megkapták a maguk dózisát -, nem a még folyó harmadik fázisú tesztelésekből.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dakujeme, 2020.11.12 21:57

@antitroll: Ehhez mit szólsz? Már ott fenn sem bíznak az orosz vakcinában?
"Magyarország eddig csak egyetlen gyártóval kötött konkrét megállapodást koronavírus elleni vakcina szállítására, de az a célja, hogy minden olyan oltóanyagot beszerezzen, amely esetleg korábban válhat elérhetővé - jelentette ki a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta: az AstraZeneca Oxfordban fejlesztett vakcinájából 6,5 milliót kötött le a kormány, 13 milliárd forint értékben."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2020.11.12 21:51

@antitroll:
Azt még a laikusnak is tudnia kell, hogy egy új gyógyszer bevezetése évekbe telik. A legkisebb baj az, ha nem ér többet a desztillált víznél. Súlyos mellékhatások sokkal nagyobb gondot okoznak, amit igen alapos vizsgálattal lehet elkerülni. Senkinek sem hiányzik egy az oltásból eredő májkárosodás például.
Teljes felelőtlenség ma az orosz vakcina sikeréről beszélni. Abban az országban sok ostobaságot elkövetnek ma is az emberek egészsége ellen akárcsak Kínában.
Egy német, egy amerikai fejlesztésben sokkal jobban meg lehet bízni.
Az orosz vakcina kapcsán az emberek életével való kufárkodással vádolható a kormány. Veszélyes vizeken hajóznak, az orosz vakcina blöff abban az értelenben, hogy alaposan körültekintően tesztelve, ez már csak az időfaktor miatt sem lehetséges.
Soha nem voltam oltásellenes, nem kell a kettőt összekapcsolni fideszes módon.
Javaslatom az, hogy a fideszes funkcik adassák be maguknak, aztán meglátjuk milyen bajokban halnak meg!
Nem az orosz-kínai vakcinára. NEM!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.11.12 18:27

@dakujeme:
Már ne haragudj, de ilyenek mondani faxság!
NEM TUDJUK az orosz oltás milyen jó? Honnan tudnánk? Egyelőre azt tudjuk, hogy nincs.
Én óvatosan fogadnám el most még az orosz vakcina direkt kritikáját is. Azért azt tudni kell, hogy aki elsőnek tudja teríteni megfelelő mennyiségben és minőségben, az iszonyú nagyot kaszál. Azaz van némi érdek abban, hogy egyiket alázza a másik némi konteó terjesztéssel!

Amit Te most csinálstz, az sok kicsi sokra megy, egyesekben azt a bevésődést terjesztheti, hogy ÁLTALÁNOSSÁGBAN a forgalomba kerülő oltások veszélyesek lehetnek. Ez úgy összességében szerintem kerülendő, van így is elég baj az oltástagadókkal!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2020.11.12 18:15

Ruszkik haza! Többen megbetegedtek tőle. Ezeknek a seggfejeknek nincsen jelenetős, tekintélyes gyógyszeriparuk.
Ha rá akarsz kúrni oltasd be magad. Orbánék maguk is félnek tőle. Önkéntes és ingyenes. nem akarnak kártérítés fizetni, vagy emberirtás hírébe keveredni, rátolják a felelősséget az elbutított emberekre. O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.11.12 17:46

@lauda:
Egyébként olvastam valahol egy érdekes dolgot (nem biztos, hogy hiteles forrás!) az orosz vakcináról.
Nem megkérdőjelezve azt amit nem tudhatunk, mégpedig az orosz vakcina hatásosságát, a problémájuk a vakcina minőségének stabilan tartása, legalább elfogadható felhasználhatósági idő elérése nem extrém körülmények között.
A németek mindig is híresen jó szervezők voltak, oltópontokat állítanak fel, ahol tudják az oltóanyagot -72 fokon tárolni. Ebből következően az ilyen problémákat nem csak az oroszok élik át, csak a gyártás mellett ezt sem tudják megoldani (szvsz legfeljebb a nagyvárosokban).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html