Politikai demonstrációval felérő körülmények között temették el a hét végén lelőtt oroszbarát aktivistákat a kelet-ukrajnai Szlavjanszkban. A gyerekképű fiatalokat nyitott koporsókban ravatalozták fel a helyi ortodox templomban. Amikor a koporsók elindultak a temető felé, a tömeg újra és újra azt kiáltotta, hogy Éljenek Dombass hősei! Dombassnak a Don folyó medencéjét nevezik - jelentette a BBC.

A harangszó mellett haladó temetői menetben gyalogló helyiek meg voltak győződve arról, hogy a fiatalokat ultranacionalista ukránok lőtték le. Egy nő azt mondta a brit hírügynökség helyi tudósítójának, hogy ő ugyan büszkén ukránnak vallja magát, de a bizonytalanság és az erőszak erősödése egyre közelebb taszítja a helyi lakosságot Oroszországhoz. A kijevi vezetés álláspontja szerint az orosz különleges erők beszivárgott tagjainak provokációja áll a három fiatalember halála mögött.

Eközben újrakezdték úgynevezett terrorelhárító akciójukat az ukrán erők Kelet-Ukrajnában, ami alatt az értendő, hogy ki akarják szorítani az oroszbarát szeparatista csoportokat az elfoglalt középületekben. A katonai műveletet húsvétra felfüggesztették. Az akció újraindítását Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök jelentette be, aki azt is közölte, hogy két helyi ukrán politikust - köztük Vlagyimir Ribakot, a Haza párt önkormányzati képviselőjét - megkínoztak és megöltek.

További fejlemények az ukrán válság ügyében, hogy az USA 150 katonát vezényelt Lengyelországba. Ők az elsők abból a 600 fős egységből, amellyel Washington meg akarja mutatni, hogy szilárdan kiáll az Oroszországgal szomszédos NATO-tagállamok mellett. Oroszbarát csoportok hírek szerint Szlavjanszkban túszul ejtették Simon Ostrovsky amerikai újságírót. John Kerry amerikai külügyminiszter újabb szankciókkal fenyegette meg Oroszországot, ha nem tesz lépéseket az Ukrajnában kialakult politikai-katonai feszültség enyhítése érdekében.