Európa, az európai értékek történelmi tesztjének minősítette Angela Merkel a migrációs válság kezelését pártja, a CDU éves kongresszusán - tudósított a BBC. A rá nehezedő nyomás ellenére nyugodtnak és lazának látszó, mosolygó német kancellár élete egyik legfontosabb beszédét tartotta a küldöttek előtt, akik között jó páran ültek olyanok, akik változást akarnak a kormány bevándorlási politikájában.

Németország humanitárius kötelezettségének tesz eleget azzal, hogy befogadja a menekülteket - fogalmazott, ugyanakkor tett egy fontos gesztust azoknak is, akik szerint a német társadalom nem tud integrálni ennyi érkezőt.

Kijelentette, hogy érezhetően csökkenteni fogják a bevándorlók számát - ugyanakkor továbbra sem hajlandó elfogadni azt a követelést, hogy szabjanak pontos felső határt azok számának, akik egy-egy évben menedékjogért folyamodhatnak Németországban.

Humanitárius kötelesség

Beszédében, amelyet a lelkes közönség többször félbeszakított tapsával, igyekezett megvilágítani döntéseik hátterét. Elmondta, a német és az osztrák vezetés azt követően döntött országhatáraik megnyitásáról, miután a nyáron látták a magyar fővárosban megrekedt menekülteket, akik egy része szeptember 4-én gyalog indult el Hegyeshalom felé. Ennek nyomán úgy gondolták, hogy országaik humanitárius kötelessége a földönfutók befogadása.

Globalizáció

Valami, ami korábban nagyon távol volt tőlünk, amit csak tévében láttunk, most ideért a lakásaink küszöbére. A szíriai polgárháború, az Iszlám Állam terrorszervezet térnyerése Szíriában és Irakban, az a tény, hogy Líbiának nincs működő kormánya és a bizonytalan afgán biztonsági helyzet immáron nem távoli dolgok az európaiak számára, hanem közvetlenül érintik őket - okította közönségét a kancellár.

Idézve pénzügyminiszterét, Wolfgang Schäublét leszögezte, hogy a migrációs válság nem más, mint Németország "randevúja a globalizációval". Németországnak nyitottnak, kíváncsinak, toleránsnak és izgalmasnak kell lennie - tette hozzá.

Tíz éve Európát mélyen megosztotta az iraki háború, Németországban, amelyet Európa beteg emberének neveztek ötmillióan voltak munka nélkül - emlékeztette hallgatóságát.

Merkelnek idén nem kell elnökválasztással számolnia pártján belül. Tavaly, a menekültválság előtt több mint 96 százalékos támogatottsággal választották újra.