Kipontozhatják az Angliába tartó magyarokat - itt vannak az új feltételek

Az eddiginél szigorúbb feltételekkel kaphatnak munkát a külföldiek Nagy-Britanniában, ahol bevezetik a pontozásos rendszert.
Csernátony Csaba, 2020. február 19. szerda, 08:39
Fotó: Getty Images

Az állásajánlatnak megfelelő szakképesítéshez és angol nyelvtudáshoz köti a brit kormány a jövő évtől a külföldiek nagy-britanniai munkavállalásának engedélyezését. Az új rendszer kimondott célja az alacsony szakképzettségű külföldi munkaerő foglalkoztatásának megszüntetése - ismerteti az új feltételekről szóló, szerdán közzétett összefoglalót az MTI.

A konzervatív párti brit kormány az ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló, egységes - vagyis az Európai Unióból (EU) és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes - bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni a brit EU-tagság január 31-i megszűnése után kezdődött 11 havi átmeneti időszak lejártával, vagyis 2021 januárjától.

Legalább 70 pontra van szükség

Az egyes megszabott kritériumok teljesítésével 130 pont szerezhető, és ebből 70 pontot mindenképpen gyűjteni kell ahhoz, hogy a brit hatóságok jóváhagyják a külföldi kérelmező munkavállalási folyamodványát. A tervezett rendszer lehetőséget ad arra, hogy ha a kérelmező bizonyos kritériumokat nem teljesít, az így kieső pontszámokat más előírások teljesítésével pótolja. Ez azonban nem mindegyik kritériumra érvényes, vagyis vannak olyan előírások, amelyeknek mindenképpen meg kell felelni.

Ezek közé tartozik, hogy a kérelmezőnek bizonyítania kell a betöltendő álláshoz megkívánt angol nyelvtudást - ez 10 pontot ér -, hatóságilag jóváhagyott munkáltatótól származó érvényes állásajánlatot kell bemutatnia (20 pont), és demonstrálnia kell azt is, hogy megvan az adott állásajánlathoz előírt szakképesítése (szintén 20 pont).

Hadüzenet az olcsó munkaerőnek

E három feltétel hiánya nem pótolható más előírások teljesítésével. A javadalmazással megszerezhető maximális 20 pont eléréséhez szükséges éves bérminimumot a brit kormány a korábbi elképzelésekben szereplő 30 ezerről 25 600 fontra (10,3 millió forintra) szállította le, és ez a kategória a más kritériumok teljesítésével pótolható feltételek között szerepel. Így például egy szakképzett kórházi ápoló akkor is számíthat munkavállalási kérelmének kedvező elbírálására, ha évi 22 ezer font javadalmazást ígérő állásajánlatot kap, mivel ez az állás az elbírálási rendszerben hiányszakmaként meghatározott kategóriában szerepel, és az ilyen állásokra szóló foglalkoztatási ajánlatok bemutatása 20 pontot ér az elbírálás során.

Ugyanígy maximális 20 pont szerezhető, ha például egy tudományos, technológiai, ipari vagy matematikai kutatói állásra jelentkezőnek a munkaadó nem ígér évi 25 600 font bérezést, viszont a jelölt az adott munkakör szakterületén szerzett PhD szintű diplomát mutat be.
A belügyminisztérium szerdai tájékoztatása hangsúlyozza, hogy jóllehet az új bevándorlási rendszert a gyakorlati tapasztalatok alapján finomítják majd, a jövő évtől mindenképpen véget ér a szabad munkaerő-áramlás uniós alapelvének nagy-britanniai érvényesítése, és a brit üzleti szektornak ehhez kell majd alkalmazkodnia. A dokumentum szerint meg kell szüntetni a brit gazdaság függését az Európából érkező olcsó munkaerőtől, helyette a technológiai és automatizálási beruházásokra kell összpontosítani a figyelmet.

Akik maradhatnak

Ennek megfelelően a brit kormány általánosságban nem is készül arra, hogy az alacsony képzettségű külföldi munkaerő számára munkavállalási lehetőségeket biztosítson - áll a tájékoztatóban.A belügyi tárca külön kitér arra, hogy azoknak, akik tartós munkavállalási célból érkeznek Nagy-Britanniába az átmeneti időszak lejárta után, vízumra lesz szükségük, amelynek beszerzése térítésköteles lesz.

A minisztérium megerősíti ugyanakkor, hogy azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a 2020. december 31-éig terjedő átmeneti időszakban törvényesen és életvitelszerűen letelepednek Nagy-Britanniában, továbbra is maradhatnak az országban megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, ha meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért - folyamodnak. Kérelmek benyújtásának határideje 2021. június 30.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.02.22 18:48

@Borisz1106: természetesen nem 3,5 milliárdból utalnak haza 3,5 milliárdot, a "kevesebb mint egy éve kint levő" pedig nem azt jelenti hogy "éven belül hazatérő", Móricka, legföljebb az álmaidban, egybites bérseggnyaló orbáncsicska.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2020.02.22 18:31

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: Igen keveslem ha 450 k főről beszélgetünk és bruttó jövedelemről! Vagy Te nem? A 450 k az összes kinn lévő magyar munkavállaló száma lehet kb. Ebből a fele az éven belül hazatérő (átlag 6 hónappal számolva és akkor ha a magyarok kinn bőven az átlagbér alatt keresnek) és a fele aki már évek óta kinn éldegél (ja és az aztán lófaxot nem küld már haza). Különben nem jön ki a matek. És így is megengedő voltam (nem mindenki megy ki nettó sz@ros 1500 EUR/hó bérért ma már).

De visszatérve a kiindulási pontra. Érted már miért nem lehet 3,5 milliárd EUR bruttó jövedelemből közel 3,5 milliárd EUR hazautalni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.02.22 18:20

@Borisz1106: most akkor kevesled a 3,5 milliárd euró összeget? Mert az előbb még sokalltad, ostoba. A lényeg hogy nem pár tízezren vándoroltak ki, ahogy lentebb próbáltad bizonygatni, ostoba egybites.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2020.02.22 18:01

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: Cefre kezdesz unalmas lenni! Attól, hogy a HVG-nél idióták vannak akik számolni sem tudnak, ne engem hibáztass! Amúgy meg cáfolta a portfolio ,meg a Népszava is, nem beszélve a proffesion cikkéről (bár az régi 2013-as, de a valós nagyságrend érzékelhető ott is).
3,5 milliárd EUR bruttó jövedelme volt a kinn lévő magyaroknak (ezt nem lehet elutalni teljes egészében basszus, mert adó jön le belőle, meg élni is kell valamiből kinn). Számolj már alkeszom! Még ha ez csak az 1 évnél rövidebb ideig kinn lévőket is jelenti, mégis hány fő lehet ez??? He?
Mert ha mondjuk a 450.000 fő csak bruttó 10.000 EUR keresett amíg kinn volt (ez persze röhej mert ennyiért ki nem megy senki max. 3-4 hónapra, de nem többre), már az 450.000 fő x 10.000 EUR az 4,5 milliárd EUR. Tetszik érteni? Túllőttük a 3,5 milliárdot ezzel a lófax összeggel.


Ui.: Mennyit vedelsz egy nap alatt? Állj le mert nem lesz jó vége.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.02.22 17:42

@Borisz1106: "Ugyanaz a hiba, mint a többi cikkben."

Az összes cikk hazudik, ugye Móricka? Húzd ki inkább a fejed a boxos gazdád seggéből, többet fogsz látni!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html