Kipukkasztják a lufikat, ráncba szedik a nagybankokat - ígéri a Fed-elnökjelölt

Nem zárta ki a monetáris politikai eszközök bevetését az ingatlanpiaci, tőzsdei és más buborékok legyűrése érdekében kongresszusi meghallgatásán Janet Yellen, Barack Obama amerikai elnök jelöltje a Fed elnöki posztjára. Ezzel szembe ment elődeivel.
Napi.hu, 2013. november 14. csütörtök, 17:21
Fotó: Napi.hu

Alan Greenspan, aki az ezredforduló előtt és után irányította az amerikai központi bankot, utolsó csepp vérégi harcolt ez ellen, Ben Bernanke, a Fed jelenlegi elnöke langyos álláspontot foglalt el. A 2008-2009-es pénzügyi válság előtt szakmai körökben nem tartották a jegybankok feladatának az eszközbuborékok elleni harcot.

Ezt megelőzően a jelölt megismételte tegnapi közleményben jelzett álláspontját, miszerint az amerikai gazdaságnak még szüksége van a Fed segítségére. A bank döntéshozó testületének következő ülésein újra és újra vizsgálni fogják, vajon eljött-e az idő a monetáris enyhítés visszavonásának megkezdésére - fejtegette Yellen, amivel semmilyen konkrét ígéretet nem tett ez ügyben sem pro, sem kontra.

Nincs mese

A nagybankok megregulázására vonatkozó kérdésre reagálva a Fed jelenlegi álláspontját ismételte meg. Eszerint értek el előrelépést azon a téren, hogy ne legyenek nagy pénzintézetek, amelyek bedőlése megengedhetetlen (too-big-to-fall). A Fed nem nyugszik addig, amíg ezt a problémát meg nem oldják. Yellen szerint a too-big-to-fall a pénzügyi válság utáni rendezés egyik legfontosabb kérdése.

Yellen nem támogatja a Fed auditálására vonatkozó republikánus javaslatot. Az ellenzék szavazást akar erről, mielőtt döntenek a Fed-elnökjelölt támogatásáról.

Véleménye szerint nem lenne szerencsés a jelenleg 0,25 százalékon álló alapkamat további mérséklése, mert az zavart okozna a pénzpiacokon. Ugyanakkor nem zárta ki teljesen ezt a lehetőséget.

Nem a piacok irányítanak!

A MarketWatch élő tudósításának írásos jegyzeteit készítő újságírók szerint Yellen akkor mondta el a meghallgatás leghatározottabb mondatát, amikor arról kérdezték, hogy a Fed vajon azért nem kezdi-e meg a monetáris enyhítés visszavonását, mert attól tart, hogy a piacok "beájulnak" ettől. Így válaszolt: nem hiszem, hogy a Fed valaha a piacok túszává válhat, vagy hogy azzá kellene válnia.

HOZZÁSZÓLÁSOK