Már saját oldalán, a republikánusok szakértői táborában is azt találgatják, hogy ki tud-e kecmeregni Donald Trump a párt elnökjelöltje abból a gödörből, amelyet szeptember utolsó hetében ásott maga alá. A hét elején elvesztette a tévévitát ellenfelével, Hillary Clintonnal, a demokraták jelöltjével szemben, de ebből még fel lehet állni.

Csakhogy az ingatlanmágnás azzal folytatta, hogy egész héten hadakozott egy volt szépségkirálynővel, akinek testsúlyára húsz évvel ezelőtt sértő megjegyzést tett, majd a hét végén bombaként robbant a hír, hogy 18 éven át elkerülhette az adófizetést.

A New York Times 1995-ös adóvallásának három oldala alapján arra a következtetésre jutott, hogy ingatlanbizniszének, akkori közel egymilliárd dolláros veszteségével szemben évente 50 millió dollárnyi szövetségi adót írhatott le. Ez a kedvezmény csak az ingatlanbefektetőket illeti meg az USA-ban, az átlagembernek esélye sincs arra, hogy egy rossz üzleten elszenvedett veszteségét áthárítsa az adófizetőkre.

Hogyan viselkedik már?

A végeredmény: már nem csupán viselkedését, hanem üzletemberi képességeit is megkérdőjelezhetik potenciális szavazói. És ami rossz hír Trumpnak: a Wall Street Journal femérése szerint éppen ezt teszik a 65 évesnél idősebb emberek.

Egy floridai hölgy, aki az 1970-es évek óta mindig a republikánus elnökjelöltre szavazott, kifogásolja Trump viselkedését. Nem tetszik neki a rengeteg negatív megjegyzés, amellyel a republikánus jelölt ellenfeleit bombázza és egyébként is: nem akarja, hogy az USA elnöke egy rasszista legyen.

Mások is

Hasonlóan láthatják mások is a 65 évesnél idősebbek közül, derült ki a WSJ felméréséből. Trump az egyes államoktól függően 11-18 százalékponttal rosszabbul áll ebben a korosztályban, mint ahogy a szavazás előtt 40 nappal, azaz ugyanebben az időszakban Mitt Romney, a párt 2012-es elnökjelöltje állt.

És Romney 12 százalékponttal (56-44-re) végül a választás napján megverte Barack Obamát a fegyelmezetten szavazó idősek körében, ám ennek ellenére elvesztette a választást. Ez elszomorító, hiszen az idősek a törzsszavazóink közé tartoztak - értékelte az felmérés eredményét Ed Goeas közvélemény-kutató szakember.

Matek

A lap 44-42 százalékra hozza ki Clinton előnyét ebben a korosztályban a regisztrált szavazók között. A Washington Post/ABC vizsgálata 52-44-es eredmény produkált szeptember 20-án, az ingatlanmágnás borzasztó hete előtt. A New York Times/CBS szeptember 11-én még őt mérte három százalékponttal a demokrata jelölt elé, ám Romneyvel szemben már akkor is 15 pontos hátrányban volt.

Az exit pollok alapján az elnökválasztáson utoljára 2000-ben Al Gore verte meg George W. Bust az idősek között (51-47-re), ám a demokraták akkor jelöltje veszített a republikánus indulóval szemben. Azóta minden elnökválasztáson a republikánusokra szavazott a nyugdíjas korosztály többsége. A három körből kettőt ennek ellenére a demokraták nyertek.

Érdekessége az idei helyzetnek, hogy utoljára több mint 150 éve, 1848-ban fordult elő, hogy mind a két elnökjelölt legalább 60 éves volt, azaz az idősebbnek számító korosztályból került ki. Akkor a 64 éves republikánus induló nyert a 66 éves demokratával szemben. Trump 70 éves, Clinton 68.