Elhunyt Kirk Douglas

Százhárom éves korában meghalt Kirk Douglas hollywoodi színészlegenda, a Spartacus című film főszereplője - halálát fia, Michael Douglas jelentette be.
Domokos László, 2020. február 6. csütörtök, 06:56
Fotó: Pixabay

Azt írta, óriási fájdalom számára és testvéreinek, hogy meghalt Kirk Douglas. "A világnak egy legenda volt, egy színész a mozi aranykorából, egy emberbarát, aki elkötelezett híve volt az igazságnak, amiben hitt mérvadóak lettek mindannyiunknak (...) Azonban nekem és testvéreimnek - Joelnek és Peternek - egyszerűen az apánk volt".

Douglas kivándorolt orosz zsidók gyerekeként született 1916-ban az Egyesült Államokban, a New York állambeli Amsterdamban. Több mint 80 filmben szerepelt több évtizeden átívelő színészpályáján. A Lawrence Egyetemen és a Drámai Művészetek Akadémiáján tanult. Színészi pályája a 30-as években kezdődött, akkor vette fel a jól hangzó Kirk Douglas nevet.

A II. világháborúban a haditengerészetnél szolgált, de megsebesült és leszerelt. Folytatta a színészi pályát, amelynek hamar az élvonalába került. Filmes szerepeiben volt drámai hős, megszemélyisített romantikus és modern alakokat, de szerepelt westernekben is. Számos Oscar-jelölést kapott, végül félévszázados filmes karrierjét a tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazták - írta az MTI nyomán az Infostart.hu.

Háromszor jelölték Oscar-díjra, az 1949-es Championért, az 1952-es A rossz és a szépért és az 1956-os A nap szerelmeséért, ám végül nem kapott konkrét filmért díjat - 1996-ban azonban átvehette az Oscar-életműdíjat. És ekkor még majd tíz évig a pályán maradt: nyugdíjba vonulását 2004-ben jelentette be, filmográfiája több mint nyolcvan címet tartalmaz.

A 99. születésnapján nejével közösen tizenötmillió dollárt adományozott egy idősotthon létrehozására. Neje, Anne Douglas jelenleg százéves, és túlélte férjét. Rajta kívül gyászolja két fia, a színész Michael Douglas és a producer Joel Douglas.

Egyik utolsó megjelenése a filmszakma elitjének körében 2017-ben volt, amikor meglepetésként részt vett a Golden Globe-on, éspedig menye, Catherine Zeta-Jones oldalán, akivel együtt adtak át egy díjat - írta a 24.hu.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport

HOZZÁSZÓLÁSOK