A Bank of Japan (BoJ) múlt hét végi villámháborúja, amely lejtőre küldte a jent, előre vetíti a szomszédos ázsiai országok beavatkozását saját valutájuk árfolyamának védelme érdekében - írja a CNBC. Az exportvezérelt gazdasággal rendelkező államok ugyanis nem hagyhatják, hogy devizájuk felértékelődjön japán társával szemben.

Minden olyan esetben, amikor az egyik nagy ország jegybankja másoknak súlyos gondokat okozó lépéseket tesz, megindul az árfolyamok manipulálásán át érvényesülő civakodás a többi állammal - összegzi a helyzetet Boris Schlossberg, a BK Asset Management vagyonkezelő devizaügyletekért felelős részlegének vezetője. A piacokat a BoJ pénteki bejelentése mozgatta meg.

A tokiói jegybank - alig egy nappal azt követően, hogy az amerikai Fed bejelentette kötvényvásárlásai végét - kiterjesztette saját monetáris enyhítését. Nagyobb részesedéseket szándékoznak vásárolni tőzsdén adható és vehető alapokban (EFT), bővítik befektetéseiket az ingatlanalapokban és meghosszabbították a bank államkötvény-portfóliójának átlagos lejárati idejét. A jen három százalékkal zuhant a dollárral szemben a bejelentés nyomán, majd hétfőn tovább gyengült bőven a 112 jen/dolláros szint felett.

Lesz válasz

A legdurvább valutaháború manapság Japán és Dél-Korea között zajlik. A jen és a von árfolyama nagyon érzékeny kérdés, mivel a két ország vállalatai számos területen versenyeznek egymással az exportmegrendelésekért - fejtegette Sean Callow, az ausztrál Wastpac bank devizastratégája. A japán valuta 20 százalékkal gyengült koreai társával szemben azóta, hogy a BoJ 2013 áprilisában megkezdte rendkívüli monetáris enyhítését.

Szakértők szerint a Bank of Korea voneladásokkal és alapkamat-csökkentéssel reagálhat az új helyzetre. A Nomura arra számít, hogy a kamatot 25 bázisponttal, 1,75 százalékra mérsékelhetik. Cselekvésre ösztönözheti a koreai döntéshozókat, hogy az ország exportja 2,5 százalékkal nőtt októberben az egy évvel korábbihoz képest, míg szeptemberben még majdnem hétszázalékos volt a bővülés.

Ki az igazi ellenfél?

A másik két nagy ázsiai exportőr, Tajvan és Kína szintén meg fogja próbálni útját állni devizája viszonylagos felértékelődésének. Elemzők szerint csak az a kérdés, mikor elégelik meg a kínai vállalatok a jen gyengeségét, és hogy erre mit reagálnak a pekingi hatóságok. A kínai jegybank 6,1525 jüan/dollárban határozta meg a kínai deviza középárfolyamát, szemben az ennél erősebb múlt hét végi 6,1461-gyel, illetve az azt megelőző 6,1135-tel.

Geoffrey Yu, a svájci UBS bank devizastratégája külön véleményt fogalmaz meg. Egyetért azzal, hogy Dél-Koreának gondot okoz a gyenge jen, de szerinte a kínai hatóságokat nem igazán hozza lázba a dolog. A BoJ és a pekingi jegybank ugyanis kiválóan együttműködik egymással az árfolyamok alakításában. Pekinget jobban izgathatja thaiföldi bath, illetve a vietnami dong dollárárfolyama, mivel számos cége ezekhez az országokhoz tartozó vállalatokkal versenyez a zsíros külföldi megrendelésekért.