A brexit két lehetősége: teljes függetlenség és a szoros kapcsolat fenntartása az EU-val végletesen megosztotta a brit Konzervatív Pártot. A miniszterelnököt kétfelé húzzák a politikai frakciók, és jelenleg nem világos, hogyan tudna kikerülni ebből a kétségbeejtő helyzetből - derült ki a Bloomberg cikkéből.

Theresa May kormányfő egyelőre adós saját világos stratégiájával arra vonatkozóan, hogyan kellene elválnia az Egyesült Királyságnak az Európai Uniótól. Ez azért kezd kínos gonddá válni, mert közel egy évvel ezelőtt kezdődött el a kilépési folyamat, miután a londoni kormány 2017 márciusába benyújtotta ezzel kapcsolatos kérelmét az EU-nak.

Nagyon rossz

Az, hogy nem foglalt állást a kormányán belül is dúló kemény brexit-puha brexit vitában, nagyon nagy bizonytalanságot teremt az üzleti életben - mondta Hilary Benn, a parlament Kilépés az Európai Unióból Bizottságának elnöke. A legfelsőbb vezetői poszton tapasztalható bizonytalanság mindkét szárnyat felbátorította arra, hogy nyomja a saját álláspontját.

A szakítás legradikálisabb hívei parlamenti szavazatuk megvonásával fenyegetőznek, kirúgásokat követelnek és megkérdőjelezik az államapparátus elkötelezettségét a kormány iránt. A Sunday Times értesülése szerint még egy "összeesküvést" is kiterveltek May elmozdítására a hatalomból egy bizalmatlansági indítvánnyal.

A miniszterelnök láthatóan képtelen kibékíteni kormányának ellentétes irányba húzó tagjait - teszi hozzá előbbi véleményéhez Benn. A vita és az állami tisztviselők bírálata egyértelmű jele a kormány gyenge működésének.

Parlamenti matek

A parlamentben elvileg többségben vannak a puha brexit hívei - ha összeadjuk kormánypárt és az ellenzék ezt akaró tagjait -, ám a kormányfő kénytelen odafigyelni a toryk keményvonalas politikusaira is, akik viszont elegen vannak a miniszterelnök megbuktatásához.

A hét végén nekik tett egy gesztust azzal a kijelentéssel, miszerint az Egyesült Királyság el fogja hagyni az uniós vámuniót a válás után. Ezzel az a gond, hogy valódi határ keletkezne Írország és Észak-Írország között, aminek beláthatatlan következményei lennének. Nem véletlen, hogy egy kormányzati forrás később "finomította" a megjegyzést, mondván: főnöke egyfajta vámunióról és nem a vámunióról beszélt.

Radikális hatalomátvétel?

Jacob Rees-Mogg tory képviselő, aki az utóbbi időben a kemény brexit híveinek szószólójaként lép fel, még azt a lehetőséget is megpengette, hogy az ország bő egy év múlva, 2019. március végén átmeneti periódus nélkül lépjen ki az EU-ból. A közgazdászok ezt katasztrófa-forgatókönyvnek tartják.

May bírálói egyre inkább a miniszterelnök lehetséges kihívóját látják benne - olyan lendülettel léphetne a toryk élére, amilyennel a brit mércével mérve kommunistának számító Jeremy Corbyn meghódította a Munkáspártot. Ezzel megvalósulna a korábban elképzelhetetlen: két radikális politikus küzdene a brit szavazók támogatásáért.

Vészesen fogy az idő

Eközben a puha brexit hívei - akik egyre egységesebbek - felismerték, hogy fél évük maradt elképzelésük érvényesítésére, mert ősszel már az uniós parlamenteknek kell szavazniuk az Egyesült Királyággal kötendő válási szerződésről.

Akár vészjóslónak is tarthatják, hogy Michel Barnier, az EU főtárgyalója, aki hétfőn érkezett Londoba, ahol a Reuters tudósítása szerint kijelentette: elfogadják, hogy a szigetországnak vannak olyan kikötései amelyekből nem enged, de az EU-nak is vannak ilyen vörös vonalai, amelyeket nem lép át hátrafelé.

A fotó forrása: Stephen Hird/Reuters