Kirobbant a nyílt háború - az EU páholyból nézi

Olyan erőssé váltak az Egyesült Királyságot kormányzó Konzervatív Páron belüli ellentétek, hogy az elemzők úgy látják: immáron nyílt háború robbant ki a kemény és a puha brexit hívei között. A miniszterelnök eleshet a rá zúduló kereszttűzben.
Komócsin Sándor, 2018. február 6. kedd, 07:08
Fotó: Shutterstock

A brexit két lehetősége: teljes függetlenség és a szoros kapcsolat fenntartása az EU-val végletesen megosztotta a brit Konzervatív Pártot. A miniszterelnököt kétfelé húzzák a politikai frakciók, és jelenleg nem világos, hogyan tudna kikerülni ebből a kétségbeejtő helyzetből - derült ki a Bloomberg cikkéből.

Theresa May kormányfő egyelőre adós saját világos stratégiájával arra vonatkozóan, hogyan kellene elválnia az Egyesült Királyságnak az Európai Uniótól. Ez azért kezd kínos gonddá válni, mert közel egy évvel ezelőtt kezdődött el a kilépési folyamat, miután a londoni kormány 2017 márciusába benyújtotta ezzel kapcsolatos kérelmét az EU-nak.

Nagyon rossz

Az, hogy nem foglalt állást a kormányán belül is dúló kemény brexit-puha brexit vitában, nagyon nagy bizonytalanságot teremt az üzleti életben - mondta Hilary Benn, a parlament Kilépés az Európai Unióból Bizottságának elnöke. A legfelsőbb vezetői poszton tapasztalható bizonytalanság mindkét szárnyat felbátorította arra, hogy nyomja a saját álláspontját.

A szakítás legradikálisabb hívei parlamenti szavazatuk megvonásával fenyegetőznek, kirúgásokat követelnek és megkérdőjelezik az államapparátus elkötelezettségét a kormány iránt. A Sunday Times értesülése szerint még egy "összeesküvést" is kiterveltek May elmozdítására a hatalomból egy bizalmatlansági indítvánnyal.

A miniszterelnök láthatóan képtelen kibékíteni kormányának ellentétes irányba húzó tagjait - teszi hozzá előbbi véleményéhez Benn. A vita és az állami tisztviselők bírálata egyértelmű jele a kormány gyenge működésének.

Parlamenti matek

A parlamentben elvileg többségben vannak a puha brexit hívei - ha összeadjuk kormánypárt és az ellenzék ezt akaró tagjait -, ám a kormányfő kénytelen odafigyelni a toryk keményvonalas politikusaira is, akik viszont elegen vannak a miniszterelnök megbuktatásához.

A hét végén nekik tett egy gesztust azzal a kijelentéssel, miszerint az Egyesült Királyság el fogja hagyni az uniós vámuniót a válás után. Ezzel az a gond, hogy valódi határ keletkezne Írország és Észak-Írország között, aminek beláthatatlan következményei lennének. Nem véletlen, hogy egy kormányzati forrás később "finomította" a megjegyzést, mondván: főnöke egyfajta vámunióról és nem a vámunióról beszélt.

Radikális hatalomátvétel?

Jacob Rees-Mogg tory képviselő, aki az utóbbi időben a kemény brexit híveinek szószólójaként lép fel, még azt a lehetőséget is megpengette, hogy az ország bő egy év múlva, 2019. március végén átmeneti periódus nélkül lépjen ki az EU-ból. A közgazdászok ezt katasztrófa-forgatókönyvnek tartják.

May bírálói egyre inkább a miniszterelnök lehetséges kihívóját látják benne - olyan lendülettel léphetne a toryk élére, amilyennel a brit mércével mérve kommunistának számító Jeremy Corbyn meghódította a Munkáspártot. Ezzel megvalósulna a korábban elképzelhetetlen: két radikális politikus küzdene a brit szavazók támogatásáért.

Vészesen fogy az idő

Eközben a puha brexit hívei - akik egyre egységesebbek - felismerték, hogy fél évük maradt elképzelésük érvényesítésére, mert ősszel már az uniós parlamenteknek kell szavazniuk az Egyesült Királyággal kötendő válási szerződésről.

Akár vészjóslónak is tarthatják, hogy Michel Barnier, az EU főtárgyalója, aki hétfőn érkezett Londoba, ahol a Reuters tudósítása szerint kijelentette: elfogadják, hogy a szigetországnak vannak olyan kikötései amelyekből nem enged, de az EU-nak is vannak ilyen vörös vonalai, amelyeket nem lép át hátrafelé.

A fotó forrása: Stephen Hird/Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.02.06 13:44

@Bahnsteig_Eins:
Igen az EU-n kívül a fű sem nő, persze átvitt értelemben. Ezzel szembesülnek most a britek.
Ha úgy lenne ahogy elhitetni próbálod, vidámak lennének. Nem azok de a fekete leves ezután jön.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.02.06 12:19

@bbrrr: "demagóg uszítás alapján"

Ja, a liberálmédia demagóg uszítása és fenyegetőzése visszaütött. A demagóg, uszító liberálmédiában mást se lehetett hallani (és azóta se lehet), mint hogy az EU-n kívül a fű se nő stb. Nem csoda hogy tele lett a töke az embereknek, csak ti féleszű liberáltak még mindig nem bírjátok ezt felfogni, ezért visítotok azóta is. Zene a füleinknek.

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bbrrr, 2018.02.06 11:15

@krix3: ez tipikus példája annak, hogy a demokrácia miért hülyeség. vagy legalábbis annak, hogy hogyan működik rosszul. Ugyanis a nép, bár a kilépésről döntött, valójában nem tudta, hogy miről dönt. Úgy szavazott, ahogy @zana írta: demagóg uszítás alapján. De azok, akik ellene szavaztak, szintén nem láttak tisztábban. Sőt, az a helyzet, hogy a választást kiíró politikusok sem láttak tisztán, hogy miről is megy a szavazás.

Ez tipikusan az a helyzet, ami már "túl nagy léptékű" ahhoz, hogy az átlagember átlássa. Most már ki kell lépniük, nincs mese, megszívták, de most már ez a kisebb rossz. Népszavazás nélkül a bentmaradás lett volna a kisebb rossz. Azok rontották el, akik azzal nyertek választást, hogy népszavazást fognak kiírni. Nem lett volna szabad ilyen ígéretet tenni. :(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.02.06 10:12

A valódi hír ezzel szemben (lásd még jereváni rádió):

Draghi Says ECB Needs to Prepare for Possible Cliff-Edge Brexit

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-05/draghi-says-ecb-needs-to-prepare-for-possible-cliff-edge-brexit
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix3, 2018.02.06 09:25

@zana:
Nehogy mán' a nép irányítson egy demokráciában!
:D
Ugye libsikém?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html