A külvilágnak mostantól nélkülöznie kell majd a fanyar megjegyzéseiről ismert Jacek Rostowskit, aki hét éven át jelenítette meg hazájában és Európában a lengyel pénzügyeket. Donald Tusk miniszterelnök kormányátalakítással akar életet lehelni az ország vezetésébe a 2015-ben esedékes választások előtt, ennek egyik áldozata - némi meglepetésre - a 62 éves pénzügyminiszter.

Rostowsky utóda a 38 éves Mateusz Szczurek lesz, aki eddig az ING Bank kelet-közép-európai ügyekkel foglalkozó elemzőjeként dolgozott. A zloty árfolyama és a varsói tőzsde részvényeinek ára nem változott érezhetően a hírre, ami a Financial Times szerint éppen Rostowsky sikerének egyik bizonyítéka. A leköszönő pénzügyminiszternek óriási szerepe van abban, hogy megváltozott a befektetők Lengyelországról alkotott képe.

Pöpec kis ország ez

Korábban gyorsan növekvő, de instabil országnak tartották számon Lengyelországot, míg ma az Európai Unió egyik legjobban teljesítő államaként tekintenek rá. Ennek tükrében örülhetnek a lengyelek annak, hogy a Commerzbank elemzői szerint a miniszterelnök Szczurek kinevezésével a fiskális politika folyamatosságát akarta demonstrálni. Az új pénzügyminisztert ismerik a befektetők, ő pedig érti a nyelvüket. Emellett a régió pénzügyeinek ismert szakértője.

Rostowsky két válság viharán át segített átvezetni országát. Eközben technokratából politikussá vált. Pénzügyminiszterségének első éveiben lazára engedte a költségvetést, amivel sikerült elérnie, hogy az EU-n belül egyedül a lengyel GDP nem zsugorodott 2009-ben. Ezt követően meghúzta a gyeplőt, de nem olyan szorosan, ahogy azt Brüsszel szerette volna.

Kellemetlen fordulat

A jó évek után azonban idén nehéz helyzetbe került, miután az első félévben a gazdasági növekedés váratlanul brutálisan lefékeződött. A költségvetési hiány nőtt, így a kormány kénytelen volt kiadáscsökkentésekbe kezdeni - egyebek mellett emelték a nyugdíjkorhatárt -, ami nem tett jót az országot vezető jobbközép pártkoalíció népszerűségének.

Nagy vitát váltott ki a kötelező magánnyugdíj rendszer - sokak szerint magyar ihletésű - reformja. A pénztárak kezében lévő államkötvényeket bevonták, ami nyolc százalékponttal csökkentette a GDP 55 százalékát közelítő államadósságot. Az egyszeri beavatkozásnak köszönhetően a 2014-es költségvetés pozitív szaldóval zárhat. Tusk talán abban bízik, hogy Rostowsky távozásával a kormány levedli a nevéhez fűződő népszerűtlen intézkedések kellemetlen imázsát.

Igen is, meg nem is

Utóda így egyszerre kerül könnyű és nehéz helyzetbe. A megszorítások teremtettek némi mozgásteret az osztogatásra, amit a választások előtt biztosan hálásan fogadnának a kormánypártok. Tusk úgy mutatta be Szczureket, mint aki nem sokban különbözik Rostowskytól, ám az új pénzügyminiszter első nyilatkozataiban ügyesen elkerülte, hogy belekeverjék a magánnyugdíjpénztárak megcsonkításának ügyébe. Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy míg a volt pénzügyminiszter önálló szereplője volt a kormánynak, a helyébe lépő fiatalember erősen függ főnökétől, a miniszterelnöktől.