Kis katasztrófa követheti a nagy európai katasztrófát

A skótok többsége attól függően tartaná fenn országa háromszáz éves unióját az angolokkal, hogy az Egyesült Királyság kilép-e az EU-ból vagy sem. Ezzel még durvábbá válhat a csapás, amelyet a brexit mérhet a szigetországra. A veszteségek máris megjelentek.
Komócsin Sándor, 2018. szeptember 4. kedd, 12:06
Fotó: Pixabay

Ha az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, akkor a dolgok jelenlegi állása szerint Skócia is kiléphet az Egyesült Királyságból - derült ki egy friss felmérésből, amelyet a CNBC idézett. A skótoknak 2014 őszén egy népszavazáson módjuk lett volna úgy dönteni, hogy felmondják-e az angolokkal több mint 300 éve fennálló uniójukat, ám többségük a maradás mellett döntött.

A 2016-os függetlenségi népszavazáson azonban éles kontraszt alakult ki az angliai és a skóciai eredmények között. Skócia lakói jelentős többséggel az EU-ban maradásra adták voksukat, ám Angliában, Walesben és Észak-Írországban akkora többsége volt a brexitnek, hogy ezt ellensúlyozva Nagy-Britannia szavazóinak többsége a válás mellett döntött.

Az ezt követően hatalomra került Theresa May miniszterelnök és csapata azóta keresi a megoldást a kilépés konkrét tartalmára. A formális szétválás dátuma 2019. március 29., ám egyelőre nem világos, hogy ezt követően milyen viszonyban lesznek a felek. A londoni elit nem tud választani a kvázi tagság fenntartása és a valódi függetlenség között, mert az utóbbi nagy gazdasági kárt okozna.

Világos adatok

A friss Skóciai felmérés szerint ha a szigetország kilép az EU-ból, akkor a megkérdezettek 47 százaléka szerint Skóciának is a függetlenség útjára kellene lépnie. Ezzel szemben 43 százalékuk foglalt állást és 10 százalék a bizonytalanok aránya. Azt feltételezve, hogy az Egyesült Királyság az EU része marad, fordított eredményt hozott a közvélemény-kutatás: ez esetben a skótok 43 százaléka válna az angoloktól és 47 százalékuk tartaná fenn az uniót velük.

A felmérést a Best for Britain szervezet megbízása alapján a Deltapoll intézet végezte több mint ezer skót szavazó megkérdezésével. A Best for Britain amellett kampányol, hogy a Nagy-Britannia ne adja fel az EU-tagság fenntartásának lehetőségét. A londoni kormány álláspontja szerint a 2014-es skót függetlenségi népszavazáson eldőlt Skócia sorsa.

Jókora változás

A brexit az elmúlt két évben két százalékot faragott le a brit GDP-ből - állítják az UBS Group AG elemzői modellszámításuk alapján. A kalkulációhoz más országok mutatóit, illetve a szigetország korábbi, a 2016. júniusi függetlenségi népszavazás előtti teljesítményét vették alapul. Eszerint a GDP 2,1 százalékkal kisebb annál, amekkora akkor lenne, ha a nép nem dönt a brexit mellett. Az infláció 1,5 százalékkal magasabb annál, ami akkor lett volna.

A fogyasztás 1,7 százalékkal, a befektetések négy százalékkal gyengébbek ugyanebben az összehasonlításban. A vállalatok elhalasztják beruházásaikat a politikai bizonytalanság miatt vagy máshova viszik a pénzüket. Mivel félnek beszállítói láncuk megszakadásától, esetenként lecserélik üzleti partnereiket. Például a targoncákat gyártó ír Combilift vállalat korábban egy walesi cégtől vásárolta járművei üléseit, amelyet egy német beszállítóra cserélt. A cégvezetés elmondása szerint kizárólag azért, mert attól tartanak, hogy a brexit miatt vámot kell majd fizetniük a Nagy-Britanniából érkező termékekre.

A helyzet hasonló a gyógyszeriparban. Az állatgyógyszerekkel foglalkozó Dechra Pharmaceuticals Plc megkettőzte tesztközpontját: egyet az Egyesült Királyság, egyet az EU Területén tart fenn. A szállítás akadozásától tartva az amerikai Pfizer Inc. 100 millió dollárt költ egy nagy raktárkészlet felhalmozására. A cégeknek eddig az EU gyógyszerhatóságával kellett együttműködniük, fogalmuk sincs, milyen szabályozási környezetbe kerülnek Nagy-Britanniában a válás után.

Megváltozott vélemény
Több mint 2,6 millió ember, aki a 2016-os referendumon a függetlenség mellett voksolt, most már az EU-ban maradás mellé tenné az X-et. Az ellenkező irányban csak egymillióan változtatták meg a véleményüket - derült ki a Focaldata felméréséből, amelyet szintén a Best for Britain készíttetett. Egy további közvélemény-kutatásra hivatkozva a konzervatív Telegraph azt jelentette, hogy azokban a választókerületekben, amelyekben a Konzervatív Párt csak hajszál híján nyert a 2017. júniusi választáson, a többség úgy látja, hogy a kormány brexitterve rossz.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Linnax, 2018.09.05 14:24

Szerintem hiába kapálódznak az angolok, a skótok elszakadnak, ha akarnak. Nem az első ország lesznek Európában, amelyik szétszakad vagy kettéoszlik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.09.04 16:04

@frikazojd:
a minap volt egy cikk a brexitrol, es az utolso szoig igaz. a megallapodas nelkuli brexitet az idiotak akarjak megcsinalni. viszont erdekes modon ket nagy tamogatojuk is van. az egyik a hardcore leave partiak, akik a monstre bukas utan utan egyszer es mindenkoora le akarnak szamolni ezekkel a barmokkal, a masik pedig maga az eu, mert olyat kapna anglia, hogy a fal adna a masikat. onnantol kezdve egy tagorszag sem merne elkezdeni jatszani a kilepes gondolataval, ha egy ilyen gazdag orszag is durva recesszioba kerulne. se gazdag orszag, a szegenyek meg megannyira sem.

ki tudja, meg lehet orbanekat is visszafogasra keszteti, ha latjak mennyire foldet fog az angol gazdasag, talan rajonnek, hogy megsem olyan rossz a helyzet az eu-n belul...

az meg kulon adna egy pikanteriat az egesznek, ha a skotok meg eszakirek a szakitas mellett tornek landzsat. marpedig itt siman benne van egy rettenthetetlen cimu film aktualizalt valosagshowa alakitasa. konkretan az eszakirek meg fognak vadulni, ha vamhatar lesz, gyanitom eleg durva katonai jelenlet kell majd, ha meg akarjak fekezni oket. skocia meg siman kiugrik. na onnantol lesz aztan hadelhad. ha anglia elkezd darabolodni, akkor elojonnek majd olyan kerdesek, mint az angolszasz mertekegyseg rendszer.

http://hvg.hu/vilag/20050830merfold

iroszagban mar metrikus rendszer van, eszakirorszagnak 2 millio lakosa sincs, siman atveszik, nem is tudnak mast csinalni, ha irorszaghoz csatlakoznak. skocia egy 5 millios orszag lesz az 500 millios eu-ban. nekik is elemi gazdasagi erdekuk a valtas.

a helyzet az, hogy bar most a sajat elethelyzetem ellen beszelek, de tenyleg ki kell rakni angliat az eu-bol. oriasi lehetoseg lenne az eu szempontjabol igen sok eddig rendezhetetlen kerdes villamgyors megoldasara. mire anglia rajon, hogy "megint" mekkora hulyeseget csinaltak, es vissza akar majd jonni, addigra kesz helyzet ele lesz allitva. ahogy a kilepesnel sem tudott diktalni, a visszalepesnel meg jobban meg lesz kotve a keze...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

frikazojd, 2018.09.04 13:55

Egy teljesen banális példán mutatom meg az idiotizmust: hosszú éveken át 1 font volt a kóla, most 1.25. És kik hőbörögnek a legjobban? Igen, a kretének akik megszavazták a brexitet.

Azt meg sem említem hogy a brexit miatt már több mint 100000 (százezer) munkahelyet vittek át a nagy cégek a kontinensre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html