Kisebb lesz a szlovák növekedés

A februári előrejelzéséhez képest 0,1 százalékponttal, 2,6 százalékra csökkentette Szlovákia jövő évi gazdasági növekedésére vonatkozó prognózisát a szlovák pénzügyminisztérium - mutatják a szaktárca pénteken közölt aktualizált adatai.
MTI, 2012. június 15. péntek, 14:19
Fotó: Napi.hu

A pénzügyminisztérium prognózisa kevésbé derűlátó, mint a szlovák központi banké, amely változatlanul 3,1 százalékos növekedést vár jövőre. A bank előrejelzésének elkészítése során azonban még nem vették figyelembe a közkiadások konszolidációját célzó megszorító intézkedések hatását, amelyek révén az államháztartás hiányát jövőre 3 százalék alá kívánják csökkenteni.

A pénzügyminisztérium ugyanakkor a gépkocsiexport vártnál kedvezőbb alakulása miatt a korábbi 1,1 százalékról 2,5 százalékra emelte a GDP idei növekedésére vonatkozó előrejelzését. Ennyit prognosztizál a központi bank is.

A szlovák pénzügyminisztérium aktualizált prognózisában 0,7 százalékponttal megemelte, 3,5 százalékra módosította idei inflációs előrejelzését, ami megegyezik a központi bank prognózisával. A minisztérium az idén a bérek nominálértékének 3,2 százalékos növekedésével számol, ami az inflációt tekintetbe véve reálbér csökkenést jelent.

HOZZÁSZÓLÁSOK