Kisebb lesz az Európai Parlament - ennyi helyet kapnak a magyarok

Az Európai Parlament létszáma 751-ről 705-re csökken azt követően, hogy az Egyesült Királyság kiválik az Európai Unióból. A fennmaradó helyek egy része a jövőben csatlakozóké lesz - közölte az Európai Parlament.
Szabó Zsuzsanna, 2018. június 13. szerda, 15:53
Fotó: Pixabay

Az Európai Parlament (EP) szerdai döntése alapján a brexit következtében megüresedő 73 helyből 46 tartalékban marad, amelynek egy részét vagy az egészét az újonnan csatlakozó országok között osztják majd szét.

A fennmaradó 27 volt brit képviselői helyét az aránytalanul kevés képviselővel rendelkező 14 tagállam között osztják szét. Magyarország változatlanul 21 képviselői helyet kap majd. A tagállamok közül Németországnak is marad a 96 képviselői helye, Franciaország és Spanyolország öttel, Olaszország és Hollandia hárommal, Írország kettővel, míg Észotszág, Horvátország, Finnország, Szlovákia, Dánia, Ausztria, Svédország, Románia és Lengyelország egy-egy képviselővel többet delegálhat majd. A maradék 12 tagállam a jelenlegivel megegyező számú döntéshozóval lesz jelen az EP-ben.

Az új elosztás csak abban az esetben lép életbe, ha az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, a brexit-folyamat lezárultáig a jelenlegi létszámmal működik tovább a parlament - hangsúlyozza a dokumentum.

Az Európai Tanács határozatát 566 szavazattal támogatta az EP, 94 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett.

Az Európai Parlament új összetételében igazságosabb lett a helyek elosztása; végre összhangba került a Lisszaboni Szerződéssel és az arányosan csökkenő képviselet elvével: egyetlen tagállam sem veszít helyet és csökken a parlament mérete, miközben helyet hagytunk a következő bővítésre. Az új Európai Parlament valósághűbb lenyomatát adja majd az általa képviselt polgároknak - vélekedett Pedro Silva Pereira (S&D, Portugália), társ-jelentéstevő.

Az Európai Parlament új összetételét még jóvá kell hagynia a Brüsszelben június 28-29-én összeülő Európai Tanácsnak. A döntés az EU hivatalos lapjában történő megjelenését követő napon lép életbe.

Képünk forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK