Kisebb lett a görög hiány

A vártnál kedvezőbben alakult a görög költségvetés hiánya az év első felében.
MTI-Eco, 2012. július 22. vasárnap, 12:12
Fotó: Napi.hu

A görög pénzügyminisztérium közleménye szerint a büdzsé deficitje 12,5 milliárd eurót tett ki a június végével záródott hat hónapban, ami kisebb a tervezett 14,9 milliárd eurónál. Az adósságszolgálattal kapcsolatos költségeket nem tartalmazó elsődleges hiány 3,3 milliárd euró. Ez szintén kedvezőbb az 5,3 milliárd eurós időarányos előirányzatnál.

Görögország korábban azt vállalta, hogy az idei GDP-arányos államháztartási hiányt 7,3 százalékra szorítja le a tavalyi 9,1 százalékról. 2009-ben a deficit rekordszintű, a hazai össztermékhez viszonyítva 15,8 százalék volt.

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 1,44 milliárd euró értékben folyósít hitelt a görög magánszektornak, illetve infrastruktúrafejlesztő programokra 2015-ig, élénkítve ezzel az ország gazdaságát - egyezett meg a pénzintézet vezetője és a görög pénzügyminiszter. A megállapodást a napokban írják alá. A görög magánszektor hitelforrások nélkül maradt az ötödik éve tartó recesszió miatt. Tavaly a hazai össztermék 6,9 százalékkal zsugorodott, a beruházások mintegy 20 százalékkal estek. Az EIB a keretösszegből idén még csak csekély, 10 millió euró hitelt szabadít fel, a folyósítás azonban felgyorsul a jövő évtől.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

justice, 2012.07.22 13:34

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.07.22 13:30

Nyugtával dicsérd a napot. Ez az a pénzügyminisztérium, aki behazudta magát az eurozónába?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html