Kisebb lett az USA külkerhiánya

Az import növekedési ütemét felülmúló exportbővülésnek köszönhetően kismértékben csökkent az USA külkereskedelmi mérlegének hiánya.
NAPI Online, 2007. szeptember 11. kedd, 14:54
Fotó:

Az amerikai kereskedelmi minisztérium adatai szerint a deficit júliusban 59,2 milliárd dollárra csökkent, miközben a júniusi hiányszámot 58,1 milliárdról 59,4 milliárdra korrigálták. Az elemzők átlagosan 59 milliárdot vártak.

A gyenge dollárnak és a külpiacok gazdasági expanziójának is köszönhetően a kivitel 2,7 százalékkal az új rekordot jelentő 137,7 milliárd dollárra nőtt, vagyis immár zsinórban ötödik hónapja tart a bővülés. Az első hathavi export 11,3 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit.
A behozatalt részben a magasabb olajárak tornászták feljebb, 196,9 milliárd dollárra, ami a júniusit 1,8 százalékkal haladta meg. Az OPEC-országokból származó import rekordot döntött, a maga 14,8 milliárd dolláros értékével.

A reggel óta gyengülő dollár visszafogott és csak átmeneti erősödéssel reagált a makroadatra, az euró jegyzése továbbra is 1,3820 felett áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK