Az új lengyel szerencsejáték-törvény csak április 1-től lép hatályba, de a szakértők arra számítanak, hogy ennek köszönhetően régóta várt változtatásokat valósulhatnak meg - írja a Rzeczpospolita című konzervatív lap. A legfontosabb ezek közül, hogy kiszélesítik a Lengyelországban engedélyezett online-játékok körét. Eddig csak a fogadásokat engedélyezték, ezután minden szerencsejáték előtt megnyílik az út és az internetes kaszinó is nyílhat.

A szerencsejáték-ipar egyik szakértő jogásza szerint ezek a változtatások már nagyon időszerűek voltak, ugyanakkor nehezen érthető, hogy a bevezetésük után csak egyetlen állami cég kínálhatja szerencsejáték-szolgáltatásokat. Szerinte az állam nem tudja garantálni a sokszínű játéklehetőséget az érdeklődőknek.

Szigorú büntetés

Így viszont minden szerencsejáték-jövedelem az állami monopóliumot gazdagíthatja. E cég kezébe kerülnek a játékszalonokban működő automaták is - a törvény kezdetben 60 darabban limitálta ezek számát egy-egy hely esetén, ám ezt a korlátot kivették a jogszabályból.

A kaszinókon és a szalonokon kívül súlyos bírság fenyegetése mellett tilos a játékgépek felállítása. Az új szabályozás ugyanakkor megengedi, hogy a kaszinókon kívül is szervezzenek pókerversenyeket e kártyajáték hívei.