Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ahogy mondani szokták egy miniszterelnök esetén nemcsak azt érdemes figyelni, hogy mit mond, hanem azt is, hogy miről nem beszél - írja Kamal Ahmed, a BBC gazdaságpolitikai szerkesztője, aki a davosi világgazdasági fórumon készített interjút Theresa May brit miniszterelnökkel. A beszélgetés közben éppen a ki nem mondott gondolatokat akarta kifürkészni.

Mi az, amit biztosan tudunk London brexitterveivel kapcsolatban? A kormányfő világosan fogalmaz két kérdésben. Nem akarják biztosítani az EU állampolgárait megillető szabad munkavállalás lehetőségét, továbbá nem akarják, hogy a jogvitákban a szigetországra vonatkozóan érvényesüljön az Európai Bíróság joghatósága.

A nagy kérdés

Ebből elvileg az következik, hogy a britek nem kaphatnak különleges hozzáférést az egységes európai piachoz, visszaállnak a vámhatárok, ami súlyos gazdasági károkat okozhat. Ezért Ahmed megkérdezte Mayt, foglalkozik-e a kormány azzal a gondolattal, hogy kedvezményes elbírálást ajánljon az EU-ból érkező vendégmunkásoknak a világ más részeiről bekéredzkedő bevándorlókkal szemben.

A nagy válasz

Az emberek tavaly júniusban arra szavazták, hogy Nagy-Britannia vegye saját ellenőrzése alá bevándorlási törvénykezését az uniós migráció esetén is - derült ki a miniszterelnök válaszából. A belügyminisztérium jelenleg vizsgálja azokat a lehetőségeket, szabályozásokat, amelyeket megoldást kínálnak ennek az elvárásnak a teljesítésére. Később döntenek arról, milyen intézkedést hozzunk.

Szóval az említett lehetőség az asztalon van? - kötötte az ebet a karóhoz a BBC szerkesztője.

Vizsgáljuk azokat a rendszereket, amelyek megoldást adhatnak. A kulcs az, hogy a brit társadalom kezében legyen az ellenőrzés, hogy a brit kormány döntsön a migrációs szabályokról - jött a válasz.

Nem nem

Más szóval May nem mondott nemet - vonta le a tanulságot Ahmed. És ha jól belegondolunk, Philip Hammond pénzügyminiszter is ugyanerről beszélt szintén Davosban. Azt mondta, hogy az egységes piac elérésével kapcsolatos különleges státus megszerzésének feltételei a brexittárgyalások tárgyát képezik. London nem lezárni, csak ellenőrizni akarja a szigetország határait.

Egy további kormányzati tisztviselő azt fejtegette az újságírónak, hogy a bevándorlási szabályok tisztázása az EU-n kívüli országokkal folytatott kétoldalú szabadkereskedelmi tárgyalásokon is kulcskérdés lesz, nem csupán az EU-s válási egyeztetéseken. Megerősítette azt is, hogy a kormány jelenleg csak vizsgálja a lehetőségeket, nincs az ügy döntés előtti szakaszban.