Kiskapu nyílhat a magyarok előtt is - itt a brexittrükk

A brit kormány egyelőre a lehetőségek keresgélésének időszakában van a brexit módozatait illetően, ezért nem zárható ki az a lehetőség, hogy nyitva marad egy kiskapu a független Nagy-Britannián az európai vendégmunkások előtt.
Napi.hu, 2017. január 20. péntek, 14:25
Fotó: MTI/EPA

Ahogy mondani szokták egy miniszterelnök esetén nemcsak azt érdemes figyelni, hogy mit mond, hanem azt is, hogy miről nem beszél - írja Kamal Ahmed, a BBC gazdaságpolitikai szerkesztője, aki a davosi világgazdasági fórumon készített interjút Theresa May brit miniszterelnökkel. A beszélgetés közben éppen a ki nem mondott gondolatokat akarta kifürkészni.

Mi az, amit biztosan tudunk London brexitterveivel kapcsolatban? A kormányfő világosan fogalmaz két kérdésben. Nem akarják biztosítani az EU állampolgárait megillető szabad munkavállalás lehetőségét, továbbá nem akarják, hogy a jogvitákban a szigetországra vonatkozóan érvényesüljön az Európai Bíróság joghatósága.

A nagy kérdés

Ebből elvileg az következik, hogy a britek nem kaphatnak különleges hozzáférést az egységes európai piachoz, visszaállnak a vámhatárok, ami súlyos gazdasági károkat okozhat. Ezért Ahmed megkérdezte Mayt, foglalkozik-e a kormány azzal a gondolattal, hogy kedvezményes elbírálást ajánljon az EU-ból érkező vendégmunkásoknak a világ más részeiről bekéredzkedő bevándorlókkal szemben.

A nagy válasz

Az emberek tavaly júniusban arra szavazták, hogy Nagy-Britannia vegye saját ellenőrzése alá bevándorlási törvénykezését az uniós migráció esetén is - derült ki a miniszterelnök válaszából. A belügyminisztérium jelenleg vizsgálja azokat a lehetőségeket, szabályozásokat, amelyeket megoldást kínálnak ennek az elvárásnak a teljesítésére. Később döntenek arról, milyen intézkedést hozzunk.

Szóval az említett lehetőség az asztalon van? - kötötte az ebet a karóhoz a BBC szerkesztője.

Vizsgáljuk azokat a rendszereket, amelyek megoldást adhatnak. A kulcs az, hogy a brit társadalom kezében legyen az ellenőrzés, hogy a brit kormány döntsön a migrációs szabályokról - jött a válasz.

Nem nem

Más szóval May nem mondott nemet - vonta le a tanulságot Ahmed. És ha jól belegondolunk, Philip Hammond pénzügyminiszter is ugyanerről beszélt szintén Davosban. Azt mondta, hogy az egységes piac elérésével kapcsolatos különleges státus megszerzésének feltételei a brexittárgyalások tárgyát képezik. London nem lezárni, csak ellenőrizni akarja a szigetország határait.

Egy további kormányzati tisztviselő azt fejtegette az újságírónak, hogy a bevándorlási szabályok tisztázása az EU-n kívüli országokkal folytatott kétoldalú szabadkereskedelmi tárgyalásokon is kulcskérdés lesz, nem csupán az EU-s válási egyeztetéseken. Megerősítette azt is, hogy a kormány jelenleg csak vizsgálja a lehetőségeket, nincs az ügy döntés előtti szakaszban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gmihaly621, 2017.01.21 11:22

Mi is volt a Brexit-népszavazás megválaszolandó kérdése?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html