Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyelek 70 százaléka elfogadta a vasárnapi kereskedelmi tilalmat, leginkább a nagyvárosok jól szituált lakosai ellenzik továbbra is ezt a szabályt - idézte a gazeta.pl a Santander Consumer Bank vizsgálatának eredményét. A vasárnapi boltzárra vonatkozó jogszabályt fokozatosan vezették be Lengyelországban, 2020-ban már csak hét olyan vasárnap lesz, amikor minden bolt kinyithat.

Kezdetben erősen ellenezték a vásárlók a tilalmat, azonban ma már egyre többen vannak meggyőződve ennek helyességéről. A felmérésben megkérdezettek 70 százalékát nem zavarja a kereskedelmi tilalom, miközben 38 százalékuk úgy véli, vissza kellene állítani az eredeti nyitvatartási rendet. A válaszadók 25 százaléka az interneten vásárol vasárnap, 34 százalékuk pedig elmegy azokba a boltokba, amelyek valamilyen okból mégis nyitva tarthatnak, például a kis üzletekbe, ahol a tulajdonos áll a pult mögött.

A lengyelek viszonya a kereskedelmi tilalomhoz attól is függ, hol laknak, és mekkora a jövedelmük. Általában a jó anyagi helyzetben levő, magasan képzett, nagyvárosokban lakók elégedetlenek. Ebben a csoportban 60 százalék azok aránya, akik ellenzik a vasárnapi zárva tartást. Ugyanakkor falun alig 30 százalék ez az arány. Ami a jövedelmet illeti, a havi 5000 zlotynál (370 ezer forint) többet keresők elégedetlenek a jelenlegi szabályozással. Az emberek  közel kétharmada szerint az automata boltok megjelenése zárja majd le ezt a vitát.