Kissé rontottak az amerikai GDP-adaton

- Enyhén rontotta az amerikai gazdaság növekedésének első negyedéves ütemét a kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete csütörtökön közzétett második becslésében - adta hírül az MTI.
Domokos Erika, 2019. május 30. csütörtök, 19:19
Fotó: Getty Images

Az adatok szélesebb körére támaszkodó becslés szerint az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévvel összevetve, évesítve 3,1 százalékkal nőtt január-márciusban, összhangban az elemzői várakozásokkal. Ez az érték 0,1 százalékponttal kevesebb az április végén közölt 3,2 százaléknál.

A korrekciót a gyengébb vállalati beruházásokkal indokolták. Emellett már a második egymást követő negyedévben csökkent a vállalatok nyeresége, ami kedvezőtlen jel a gazdaságra nézve. A vállalati profitok 2,8 százalékkal estek, ami 2015 óta a legnagyobb mérték

A tavalyi utolsó negyedévben 2,2 százalékra, a harmadik negyedévben 3,4 százalékra, a másodikban 4,2 százalékra, az elsőben pedig 2,2 százalékra rúgott az évesített negyedéves GDP-növekedés.

Folyó áron számolva az amerikai GDP értéke 3,6 százalékkal, 183,7 milliárd dollárral 21 050 milliárd dollárra emelkedett az idei első negyedévben az előző negyedévi 4,1 százalékos növekedés után.

A bruttó hazai reáljövedelem (GDI) 1,4 százalékkal nőtt január-márciusban, míg az előző negyedévben 0,5 százalékkal emelkedett.

A reál GDP növekedési üteme jóval erősebb volt a vártnál egy olyan negyedévben, amikor is a világgazdasági növekedés lassulása és a kereskedelmi feszültségek fokozódása mellett a rekordhosszúságú részleges kormányzati leállás hátráltatta a gazdasági teljesítményét. A bővülés mintegy fele azonban két olyan tényezőnek - a vállalati készletbefektetések megugrásának és a kereskedelmi deficit csökkenésének - köszönhető, amelyek hatása nem tartós.

Az export 4,8 százalékkal emelkedett, miközben az import 2,5 százalékkal csökkent az első negyedévben.

A személyes fogyasztások, amelyek a GDP 70 százalékát teszik ki, éves összevetésben 1,3 százalékkal nőttek, míg a tavalyi utolsó negyedévben 2,5 százalékkal. A személyes fogyasztások árindexe 0,4 százalék volt a negyedik negyedévi 1,5 százalék után, az élelmiszerek és energiaáraktól megtisztított index pedig 1,0 százalékra rúgott január-márciusban, míg az előző negyedévben 1,8 százalékra.

A harmadik, végleges becslést június 27-én nyilvánosságra az amerikai kereskedelmi minisztérium.

Elemzők arra számítanak, hogy a második negyedévben 2 százalék körüli értékre lassul a GDP-növekedés üteme, mivel a készletbefektetések és a külkereskedelem területén megfordul a tendencia. Az egész évre pedig 2,4 százalékot várnak a tavaly elért 2,9 százalék után, a lassulást az okozza, hogy kifut a 2017-ben elfogadott adócsökkentési reformnak és a kormányzati kiadások megnövelésének hatása - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK