Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A statisztikai hivatal csütörtökön közzétett jelentése szerint a kínai gazdaság éves összevetésben 6,8 százalékkal bővült. Elemzők is a tavalyi utolsó negyedévi 6,8 százalékkal megegyező GDP-növekedést jeleztek előre az idei harmadik negyedévre.

Az idei első és második negyedévben egyaránt 6,9 százalékos GDP-növekedést ért el Kína, 2015 harmadik negyedéve óta a legmagasabbat.

Negyedéves összevetésben 1,7 százalékkal bővült a kínai gazdaság július-szeptemberben, csakúgy mint a második negyedévben. Az elemzők is 1,7 százalékot vártak.

Bár az éves összevetésű növekedés üteme megfelelt az elemzői várakozásoknak, kérdéseket vetett fel a kínai jegybank kormányzójának e héten elhangzott, optimistább előrejelzésével kapcsolatban. Cso Hsziao-csuan jelezte, hogy az év második felében a 7 százalékot is elérheti a GDP-növekedés.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) októberi előrejelzésében az idei évre 6,8 százalékos, jövőre pedig 6,5 százalékos gazdasági növekedést jósolt Kínának.

A kínai gazdaság tavaly 6,7 százalékkal - több mint negyedszázada a legkisebb ütemben - nőtt, de azt is csak úgy tudták elérni, hogy a banki hitelezés rekordmértékben bővült, a költségvetésből pedig milliárdokat öntöttek befektetésekbe. A kormány az idei évre várható GDP-növekedés mértékét márciusban a korábban megadott 6,5-7 százalékos sáv alsó határára, 6,5 százalékra mérsékelte.

Elemzők szerint a gazdasági növekedés ütemét mérsékeli, hogy az ingatlanbefektetések és -építések az emelkedő lakásárak megfékezését célzó intézkedések eredményeként kissé visszaestek, míg a kockázatosabb hitelezést korlátozó kormányzati lépések növelik a hitelezési költségeket.

Elemzők és olyan nemzetközi gazdasági szervezetek, mint az IMF arra figyelmeztette Pekinget, hogy még mindig túlságosan függ a hitelezéstől a gazdasági növekedési célszám teljesülése.

Hszi Csin-ping államfő a kínai kommunista párt kongresszusát megnyitó beszédében szerdán azt ígérte, hogy Kína tovább mélyíti a gazdasági és pénzügyi reformokat, még inkább megnyitja piacát a külföldi befektetők előtt, miközben a gazdasági növekedés ütemét a gyorsról a minőségi szintre állítja át. A piaci reformok és a magánvállalkozások támogatása mellett azonban a nagyobb és erősebb állami vállalatok mellett is szót emelt az elnök.