Kissinger: meg kell őrizni az amerikai-orosz együttműködés lehetőségét

Az Egyesült Államoknak és Oroszországnak olyan módon kell megoldást találnia az ukrajnai konfliktusra, hogy megmaradjon az együttműködés lehetősége a legfontosabb nemzetközi ügyekben - jelentette ki Washingtonban helyi idő szerint csütörtökön Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter az amerikai szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának ülésén.
Inforádió, 2015. január 30. péntek, 13:41
Fotó: Reuters

"Az amerikai és orosz érdekeket össze kell egyeztetni sok probléma, kiváltképpen az iszlám szélsőségesség kérdésében" - szögezte le a meghallgatáson a 91 éves veterán diplomata. Kissinger szerint ezért az ukrajnai konfliktust úgy kell megoldani, hogy "Oroszország hosszú távon a nemzetközi kapcsolatok részese maradjon, amelyekben lényegi szerepet kell vállalnia".

Moszkva jelenlegi akciói a nagy tekintélyű nyugalmazott diplomata szerint kihívást jelentenek a korábban Oroszország befolyási övezetéhez tartozó országok stratégiai orientációjával szemben. Hangsúlyozta továbbá, hogy a Nyugatnak segítenie kell Ukrajnát szuverenitása és területi épsége megőrzésében. "Ukrajnának független és szabad országnak kell lennie, amely saját maga dönti el, hogy milyen kapcsolatokat tart fenn más országokkal, NATO-tagsága kérdésében pedig különleges megközelítést kell alkalmazni" - vélekedett az amerikai külpolitika egykori irányítója.

Kissinger már korábban figyelmeztetett arra, hogy Ukrajnának nem kellene törekednie a NATO-tagság elnyerésére, mert ezt Oroszország nemzetbiztonsági fenyegetésként értékelhetné.

A csütörtöki meghallgatáson részt vett két másik volt amerikai külügyminiszter, Madeleine Albright és George Shultz is, akik Kissingerhez képest sokkal keményebb álláspontot képviseltek az ukrajnai eseményeket illetően, Moszkvával szemben nagyobb nyomásgyakorlásra és Kijev támogatásának növelésére - beleértve a katonai segítséget - szólították fel az Egyesült Államok kormányát.

HOZZÁSZÓLÁSOK