Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Az amerikai és orosz érdekeket össze kell egyeztetni sok probléma, kiváltképpen az iszlám szélsőségesség kérdésében" - szögezte le a meghallgatáson a 91 éves veterán diplomata. Kissinger szerint ezért az ukrajnai konfliktust úgy kell megoldani, hogy "Oroszország hosszú távon a nemzetközi kapcsolatok részese maradjon, amelyekben lényegi szerepet kell vállalnia".

Moszkva jelenlegi akciói a nagy tekintélyű nyugalmazott diplomata szerint kihívást jelentenek a korábban Oroszország befolyási övezetéhez tartozó országok stratégiai orientációjával szemben. Hangsúlyozta továbbá, hogy a Nyugatnak segítenie kell Ukrajnát szuverenitása és területi épsége megőrzésében. "Ukrajnának független és szabad országnak kell lennie, amely saját maga dönti el, hogy milyen kapcsolatokat tart fenn más országokkal, NATO-tagsága kérdésében pedig különleges megközelítést kell alkalmazni" - vélekedett az amerikai külpolitika egykori irányítója.

Kissinger már korábban figyelmeztetett arra, hogy Ukrajnának nem kellene törekednie a NATO-tagság elnyerésére, mert ezt Oroszország nemzetbiztonsági fenyegetésként értékelhetné.

A csütörtöki meghallgatáson részt vett két másik volt amerikai külügyminiszter, Madeleine Albright és George Shultz is, akik Kissingerhez képest sokkal keményebb álláspontot képviseltek az ukrajnai eseményeket illetően, Moszkvával szemben nagyobb nyomásgyakorlásra és Kijev támogatásának növelésére - beleértve a katonai segítséget - szólították fel az Egyesült Államok kormányát.