Kiszabadult 1200 ukrán fogoly

Az elmúlt négy nap alatt 1200 ukrán foglyot sikerült kiszabadítani a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták fogságából - jelentette be Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn a Donyeck megyei Mariupolban, ahová munkalátogatásra érkezett.
Inforádió, MTI, 2014. szeptember 8. hétfő, 19:29
Fotó: MTI/EPA

A Reuters brit hírügynökség ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a felkelők adták át az 1200 foglyot. A dpa német hírügynökség pedig arról írt, hogy foglyul ejtett ukrán katonákat a szeparatisták az elmúlt négy napban bocsátották szabadon. Az ukrán államfő közölte továbbá, hogy vasárnap 33 bekerített katonát menekítettek ki, olyanokat, akik nem adták meg magukat. Hozzátette, hogy a nap folyamán találkozik az említett katonákkal.

A foglyok annak köszönhetően nyerték vissza szabadságukat, hogy múlt pénteken a kontaktcsoport minszki találkozóján részt vevők jegyzőkönyvet írtak alá a Kelet-Ukrajnában szemben álló felek közötti fegyvernyugvásról, amely aznap kijevi idő szerint 18.00.-kor lépett életbe. A dokumentum a tűzszünet mellett rendelkezik a két oldal közti fogolycseréről is.

A hírek szerint a tűzszünet ellenére folytatódtak a szeparatisták támadásai az éjjel az Azovi-tenger partján fekvő, mintegy félmilliós lakosú kikötőváros, Mariupol környékén. Donyeck városából is beszámoltak szemtanúk éjszakai tüzérségi támadásokról.

Porosenko közölte, hogy látogatásának hírére kora délután a szakadárok lőni kezdték az ukrán katonák Mariupol körüli ellenőrző pontjait. Hozzátette, hogy az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) biztonsági okokból a látogatás elhalasztást javasolta neki.

"Én viszont Mariupolba jöttem. Azt gondolták, ránk ijesztenek, de meg kellett mutatnunk nekik, hogy nem félünk tőlük. Ebben a helyzetben az ukrán államfőnek itt, Mariupolban van a helye" - szögezte le az államfő.

Mariupolban Porosenko biztosította a helyi lakosokat afelől, hogy utasította a hadvezetést a város védelmének megerősítésére, beleértve légvédelmi rendszerek, rakétavetők és harckocsik oda vezénylését.

"Fel kell készülnünk arra, hogy hitvány módon megsértik a tűzszünetet. Ez a mi földünk, senkinek nem engedjük át!" - hangoztatta az ukrán elnök.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2014.09.08 22:30

Lehet, hogy annak a német lapnak van igaza, aki azt írta, még mindig nem fejeződött be az első világháború. Ki a fene fogja egy orosznak még azt is elhinni ezek után, hogy ő orosz. Soha nem felejtem el, hogy amikor gyerek voltam és az iskolából hazamenve a Szovjetuniót éltettem, a nagyszüleim mindig olyan furcsa csendben voltak, Most értettem meg, MIÉRT.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homerosz, 2014.09.08 20:01

az ukránok most nagyon is átérzik, hogy mi történt 1956-ban Magyarországon... és sajnos azt is, amit a magyar hősöknek meg kellett tapasztalniuk: a patkány férgek szavait, akik a magyar hősök harcát semmibe nézték, sőt, a mocsok ruszkikat éltették... ilyen férgek ma is élnek.... még élnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html