A Reuters brit hírügynökség ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a felkelők adták át az 1200 foglyot. A dpa német hírügynökség pedig arról írt, hogy foglyul ejtett ukrán katonákat a szeparatisták az elmúlt négy napban bocsátották szabadon. Az ukrán államfő közölte továbbá, hogy vasárnap 33 bekerített katonát menekítettek ki, olyanokat, akik nem adták meg magukat. Hozzátette, hogy a nap folyamán találkozik az említett katonákkal.

A foglyok annak köszönhetően nyerték vissza szabadságukat, hogy múlt pénteken a kontaktcsoport minszki találkozóján részt vevők jegyzőkönyvet írtak alá a Kelet-Ukrajnában szemben álló felek közötti fegyvernyugvásról, amely aznap kijevi idő szerint 18.00.-kor lépett életbe. A dokumentum a tűzszünet mellett rendelkezik a két oldal közti fogolycseréről is.

A hírek szerint a tűzszünet ellenére folytatódtak a szeparatisták támadásai az éjjel az Azovi-tenger partján fekvő, mintegy félmilliós lakosú kikötőváros, Mariupol környékén. Donyeck városából is beszámoltak szemtanúk éjszakai tüzérségi támadásokról.

Porosenko közölte, hogy látogatásának hírére kora délután a szakadárok lőni kezdték az ukrán katonák Mariupol körüli ellenőrző pontjait. Hozzátette, hogy az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) biztonsági okokból a látogatás elhalasztást javasolta neki.

"Én viszont Mariupolba jöttem. Azt gondolták, ránk ijesztenek, de meg kellett mutatnunk nekik, hogy nem félünk tőlük. Ebben a helyzetben az ukrán államfőnek itt, Mariupolban van a helye" - szögezte le az államfő.

Mariupolban Porosenko biztosította a helyi lakosokat afelől, hogy utasította a hadvezetést a város védelmének megerősítésére, beleértve légvédelmi rendszerek, rakétavetők és harckocsik oda vezénylését.

"Fel kell készülnünk arra, hogy hitvány módon megsértik a tűzszünetet. Ez a mi földünk, senkinek nem engedjük át!" - hangoztatta az ukrán elnök.