BUX
41516

Kiszámíthatatlan, hogy mikor lép a Fed?

A JP Morgan várakozása szerint nem a szokásos, hanem attól eltérő időpontokban emelhet kamatot a Fed - idéz a Portfolio.hu.

portfolio.hu, 2016. március 17. csütörtök, 20:40

Tegnapi kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó rátán az amerikai jegybank, de a Fed vezetésének kommentje igencsak óvatos volt, Janet Yellen igyekezett biztosítani a piaci szereplőket, hogy nem emelik agresszíven a kamatot, inkább ritkább, és kisebb mértékű kamatemelésre érdemes felkészülni idén - emlékeztet a portál.

A JP Morgan ennek megfelelően a korábbi 3 helyett most már csak 2 kamatemeléssel számol 2016-ban, viszont annak időpontja az elemzőház szerint meglepő lesz, mert a következő kamatemelésekre júliusban és decemberben kerülhet sor.

A júliusi kamatemelés mellett egyrészt az szól, hogy azzal az amerikai jegybank megvárhatja, hogy mi lesz az EU esetleges elhagyásáról szóló brit népszavazás (2016. június 23) eredménye, másrészt így csökken annak a valószínűsége is, hogy szeptemberben módosítani kelljen a kamaton, pont az amerikai elnökválasztás (2016. november 8) előtt.