Akiknek havi 80 ezer forintnál kevesebb a nyugdíjuk, azoknak kevesebb nyugdíjprémium jut, mint a maximális 18 ezer forint, miközben például az Erzsébet-utalványnál nem büntetik a kisebb nyugdíjúakat, abból mindenkinek 10 ezer forintnyit juttatott eddig a kormány - írja a 24.hu.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt a választ adta a hírportál kérdésére, hogy kívánnak-e ezen változtatni, hogy a nyugdíjprémium összegének meghatározása törvényben rögzített, azaz úgy tűnik, a minisztérium szerint a mostani szabály úgy jó, ahogy van.

A nyugdíjprémium és az Erzsébet-utalvány a bérek és a nyugdíj között kialakult szakadék eltüntetéséhez csak aprópénz - mondta Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnöke a 24.hu-nak. Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületének Országos Szövetségének elnöke korábban azt mondta, a nyugdíjprémiummal és az Erzsébet-utalvánnyal az a baj, hogy nem épülnek be a nyugdíj összegébe, és nem biztosak.

A hírportál szakírói kiszámolták, mi lett volna, ha a pluszjuttatások beépültek volna a nyugdíjba (vagyis a nyugdíjemelés során figyelembe vették volna őket), mennyivel lett volna több az átlagnyugdíj éves, illetve havi szinten. Egy átlagnyugdíjas a 130 ezer forintos járandósága helyett havonta csaknem 2700 forinttal többet kapott volna. Ha a kezdetektől beépültek volna a pluszjuttatások, akkor 2022-re ez átlagnyugdíjban éves szinten több mint 176 ezer forintot, hónapokra elosztva pedig mintegy plusz 14,8 ezer forintot jelentett volna. Vagyis durván egy 13. havi nyugdíjat tenne ki az összegük.

A fotó forrása: Shutterstock