Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az, hogy nem sikerült a jövedelmekben, a lakástulajdonban, az oktatáshoz való hozzáférésben a színes bőrű lakosság hátrányát megszüntetni hatalmas károkat okozott már eddig is az Egyesült Államok gazdaságának. A szakadékok bezárásának elmaradása, az elmúlt 20 évben összesen 16 billió kárt okozott a gazdaságában - számolták ki friss elemzésükben a Citi elemzői a Marketwatch tudósítása szerint.

Szerintük ennyivel több jövedelmet termelt volna az amerikai gazdaság 20 év alatt, ha már 2000-ben sikerült volna megszüntetni az egyenlőtlenségeket. Ha most szűnnének meg ezek az egyenlőtlenségek, akkor öt év múlva az amerikai gazdaság által megtermelt összjövedelem 5 billió dollárral lehetne magasabb, azaz éves szinten 0,35 százalékkal lenne nagyobb a GDP növekedési üteme. A globális GDP bővüléshez éves szinte 0,09 százalékkal járulhatna ez hozzá.

A Citi elemzői szerint a fizetési különbségek megszüntetése az elmúlt 20 évben 2,7 milliárd dollárral emelte volna az amerikai GDP-t. Ha a hátrányosan megkülönböztetett színes bőrű amerikaiak ugyanolyan feltételek mellett kaptak volna jelzáloghitelt, mint fehér bőrű társaik, akkor ma mintegy 770 ezerrel több színes bőrű ház-  és lakástulajdonos élne az Egyesült Államokban, az ő ezzel kapcsolatos extra költéseiknek gazdaságélénkítő hatása közel 220 milliárd dollárral dobta volna meg az összterméket.

Ha azonos esélyekkel fértek volna hozzá a színes bőrűek a felsőfokú oktatáshoz, akkor az ott megszerzett képesítéssel elérhető pluszjövedelem 90-113 milliárd dollárt adott volna hozzá a GDP-hez. A legnagyobb tételt a színes bőrűek által vezetett vállalkozások hátrányos megkülönböztetése jelentette a hitelekhez való hozzájutásban. Ha fair és egyenlő módon lettek volna ezek a vállalkozások elbírálva, akkor a Citi becslései szerint 13 billió dollár extra jövedelmet termelhettek és mintegy 6,1 millióval több munkahelyet teremthettek volna.

Ráadásul az elemzés szerint az egyenlőtlenségeket a Covid-19-es járvány csak növelte, és bizonyos aspektusok szerint a színes bőrűek helyzete rosszabb, mint 50-60 évvel ezelőtt. Ilyen például az ingatlantulajdon vagy a főiskolai végzettség megszerzésének aránya.

A Citi és a Citi Foundation a tanulmány közzétételével egyidejűleg bejelentette, hogy 1 milliárd dollárt meghaladó összeget kíván áldozni a színes bőrűek vagyoni hátrányának csökkentésére. Az alapítvány négy fő területre kíván koncentrálni. Ezek a színes bőrű közösségek részére nyújtott hitelek és banki szolgáltatások javítása, a feketék által vezetett vállalkozásokba való befektetés, a feketék ingatlantulajdonhoz való jutásának megkönnyítése és a pénzügyi szektorban az antirasszista gyakorlatok meghonosítása lesznek.