Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni kormány látszólag megadta magát az úgynevezett lelépési pénz ügyében, azaz nem vitatja az EU követelését, miszerint 100 milliárd eurót kellene fizetnie a brexit miatt korábban vállalt kötelezettségei fejében. Más kérdés, hogy ezt az összeget bruttó kalkulációnak tekintik, amiből apránként levonhatnak annyit, hogy végül a cech nem éri el az 50 milliárd eurót sem - derül ki a Financial Times (FT) cikkéből.

Theresa May várhatóan a jövő héten ismerteti az áttörést jelentő brit javaslatokat az EU vezetőivel abban a reményben, hogy ezzel elhárul az egyik legnagyobb akadály az elől, hogy a válási tárgyalások mellett a jövő év elejétől az új EU-brit kereskedelem feltételiről is megkezdjék az egyeztetéseket a felek. A font fél százalékkal, 1,3404 dollár/fontra, illetve 0,8856 font/euróra erősödött a hír kiszivárgása után.

Összeadnak és osztanak

Az Európai Bizottság a következőképpen számol. A brit részvétellel elfogadott közel ezermilliárd eurós 2014-2020-as költségvetésből még hátra van 582 milliárd euró kifizetés. Ehhez jön nagyjából összesen 83 milliárd euró az uniós tisztviselők nyugdíjára és 88 milliárd euró egyéb kötelezettség, például esedékes hitel. A brit és az uniós gazdaság nagyságának aránya alapján mindennek 13 százaléka esik az Egyesült Királyságra, ami durván 100 milliárd euró.

A brexitpárti brit politikusok ezzel szemben egy áthúzott nullát állítottak és a konzervatív kormány ódzkodott attól, hogy bármit is vállaljon. May szeptemberi programbeszédében azt mondta, hogy ha a 2019. márciusi kilépést két év átmenet követné, amely alatt lényegében a jelenlegi feltételek maradnának érvényben, akkor befizetnék az szigetország esedékes éves kötelezettségeit, kétszer 10 milliárd eurót.

Ennél a 20 milliárdnál most továbbmennének. Elfogadva a 100 milliárdos uniós elvárást, mint bruttó kötelezettséget, levonnának belőle például 28 milliárdot, amely a brit mezőgazdasági termelőknek jár vagy az Egyesült Királyság 3,5 milliárd eurós részesedését az Európai Beruházási Bankban. A nyugdíj-hozzájárulást az esedékessé válással egyidejűleg évtizedek alatt csengetnék ki. Emellett azzal is számolnak, hogy a font gyengülése miatt végül az Egyesült Királyság és az EU GDP-jének aránya 13 százalék alá eshet.

A legnagyobb akadály

Ha az áttörés a lelépési pénz ügyében összejön, akkor az ír-észak-ír határ marad a legnagyobb akadály a kereskedelmi tárgyalások megkezdése előtt - derült ki a Bloomberg cikkéből. Az ír kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy az 500 kilométeres határ, amely jelenleg láthatatlan, a vámok bevezetése miatt nehezen átjárhatóvá váljon, és megvétózhatja a brit-EU tárgyalások témakörének bővítését a váláson túl.

Az EU támogatja Dublint ebben az ügyben és Londonnak nincs megfelelő javaslata a kérdés megoldására. Ha az ír határ érintetlen maradna a brexit után, akkor Észak-Írországot kellene elválasztani merev vonallal Nagy-Britannia többi részétől. Ezt a kormánykoalíció mindkét pártja, a toryk és az észak-ír DUP unionista párt is elfogadhatatlannak tartja.

A nyitókép forrása: Szabó Dániel/Napi.hu