A lengyel parlament kötelezte a bankokat és a takarékszövetkezeteket, hogy vegyenek fel a kínálatukba egy úgynevezett alapszámla-vezetési lehetőséget, ami igencsak kiterjedt ingyenes szolgáltatásokat tartalmaz - jelentette a gazeta.pl.

Nem csupán a számlavezetés díja lesz nulla, hanem a legegyszerűbb banki műveletek, köztük az átutalások, illetve a készpénzes be- és kifizetések egy részéi is. Ingyenes számlát csak olyanok nyithatnak, akiknek más bankban nincs számláljuk. Innentől azonban dőlnek a kedvezmények.

Ez is, az is, amaz is

Erre utaltathatják nyugdíjukat bármiféle költség nélkül. Havonta öt alkalmi átutalást indíthatnak szintén ingyenesen és megbízást adhatnak rendszeres kifizetésekre is. Más banki műveletekért, például a nemzetközi tranzakciókért felszámolhatnak díjat a bankok, de nem magasabbat, mint amennyit a fizetős számlák tulajdonosaitól kérnek.

További fokozata az ingyenességnek, hogy a számlához egy díjtalan bankkártya is jár. Sem havi, sem éves díjat nem kell utána kicsengetni. Hogy a bankok is kapjanak valamit, az ingyenszámla-ügyfelek díjtalanul használhatják saját pénzügyi szolgáltatójuk ATM-eit. Ezzel szorosabban kötődhetnek pénzintézetükhöz, igaz, havonta öt alkalommal más automatából is ingyen vehetnek fel pénzt.

A magyar kormány rezsicsökkentési akciója keretében előírta a bankoknak, hogy havonta egyszer 150 ezer forint felvételét tegyék ingyenessé. Ezen túlmenően azonban csak egy etikai szabályzatot fogadtattak el pénzügyi szolgáltatókkal, amely óvatos hitelezésre készteti őket.

Súlyos szankciók

Lengyelországban a lakosság ötödének nincs bankszámlája. Az érintettek tizede azzal indokolja ezt, hogy drágának tartja bankolást, negyedük úgy véli, hogy nincs szüksége a banki szolgáltatásokra, negyedük szereti a készpénzt, további negyedüknek pedig nincs mit a bankban tartania.

A lengyel szabályozás része, hogy az a bank, amely nem kínál ingyenes bankszámlát egymillió zlotys (72 millió forint) bírságra számíthat. A takarékszövetkezetek hasonló esetben 100 ezer zlotyt kell fizetniük. Mivel az utóbbi szektor cégei nagyon eltérőek, ez a büntetés jobban sújthatja a kicsiket, mint a nagyokat.