Kiszivárgott az igazán őszinte orosz beismerés

Egy nyilvánosságra került beszélgetés szerint lehangoló képet festett az orosz űrkutatás állapotáról és esélyeiről Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes, aki később külön Facebook-bejegyzésben "pontosította" mondandóját.
Napi.hu, 2016. május 30. hétfő, 16:30
Fotó: MTI/EPA

Vöröslő fejjel szégyenkezett Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, miután vissza kellett vonnia, amit országa űriparának siralmas helyzetéről mondott - jelentette a Moscow Times. Oroszország soha nem fogja utolérni az Egyesült Államokat az űrversenyben - szólta el magát az Interfax hírügynökség újságírói előtt.

Az űriparunk kilencszeresen le van maradva az amerikai mögött - folytatta. Minden jelentős projektünk megvalósításának hatékonyságát 150 százalékkal kellene növelni. Ha ezt meg is tudnánk valósítani, akkor sem érnénk utol őket.

Olvassuk a híreket a NASA és Elon Musk lépéseiről, és csurog a nyálunk irigységünkben, miközben megpróbáljuk megideologizálni, miért nincs szükségünk arra, amit ők csinálnak.

Nem úgy gondolta

Rogozin még aznap, hogy ezt mondta, Facebook-bejegyzésben határolódott el saját magától. Az űrrakéták hajtóműveinek területén az orosz termékek sokkal versenyképesebbek, mint az amerikaiak, mind a minőség, mind az árak terén - fejtegette.

Amit megjegyzett, az az volt, hogy az orosz űripar a termelékenység javítása terén soha nem fog olyan kemény követelményeket támasztani magával szemben, mint az amerikai. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy Oroszország az űrkutatás területének minden részletében lemaradt volna az USA mögött.

Igor Komarov, az orosz űrhivatal, a Roszkozmosz vezetője áprilisban jelentette be, hogy ki akarnak fejleszteni egy olyan leszállásra is képes hordozórakétát, amellyel Elon Musk amerikai milliárdos cége kísérletezik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

stronger, 2016.05.31 19:26

@Pegazus_a_borbarat: te ugye ezt valami béna viccnek szántad?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.05.31 16:46

@stronger: "Ez a nagyon gazdag országok luxusa, kiváltásága"

És melyik a nagyon gazdag ország, amelyiknek van kb. 400 milliárd dollár arany- és devizatartaléka (mint az oroszok), vagy amelyiknek csak adóssága van, de az 19 trillió dollár (USA) ?

A rakétákkal meg az a gond, akár a civil űrkutatásban, akár a katonai erőviszonyokban, hogy a "20 év múlva nekünk is lesz" az semmit se számit, azzal nem lehet háborút nyerni. Az orosz rakéták ma is működnek, az amik is azokat használják, a SpaceX-ről meg csak azt tudjuk, hogy "kisérleti szakaszban van", azaz 10-ből már van egy ami nem robban fel, és talán 15-20 év, meg sokbillió dollár után esetleg majd használható lesz. Tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy a sci-fi kategóriája, mert műholdakat, személyzetet, netán atomtöltetet nem lehet vele szállitani, arra ott vannak az "elavult" orosz rakéták...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

stronger, 2016.05.31 15:08

Engem az döbbent meg hogy még mindig az USA-hoz mérik magukat... nevetséges, nem hittem hogy ennyire hülyítik magukat. Szép múltjuk van űrkutatásban de az a múlt, még ha a hiperdrága és high-tech, sok elemből álló űrkutatás egyik részeleme, a rakétájuk még ma is egész jó. Mi magyarok sem a real madridhoz mérjük a focicsapatainkat csak mert ezer éve volt egy 6-3-unk. Orosz űrkutatás volt, de csak volt ma már nincs és pláne nem lesz. Ez a nagyon gazdag országok luxusa, kiváltásága, el lehet felejteni az önhülyítést ruszkikák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gaszton42, 2016.05.31 13:07

Ez azért siralmas: nem a beismerés hanem a későbbi cáfolat. Az hogy kibukik előbb-utóbb valakiből az hogy beismerjék rossz irányba tartanak, ez azért valahol várható volt. a kínaiak hivatalos rakétaprogramjának vezetése már évekkel ezelőtt bevallotta hogy nem képesek tartani a tempót és a spacex agreszív fejlesztéseivel és árpolitikájával. Ugyanezt ha nem közvetlenül de a fejlesztéseik módosításával és előrehozásával a nagy magáncégek is megtették (Arianespace, ULA, ATK), most már mindegyikuk igyekszik lecserélni a mostani drágán üzemeltethető hordozórakétájukat olcsóbbra és legalább részben újrahasznosíthatóra. Az olcsó orosz rakétamotrok meg egy legenda. Lehet hogy olcsón gyártják de drágán adják, most vettek meg tőlük 60 darab RD-181-et 1 miliárd dollárért. A Merlin 1D ugyan kissebb teljesítményű de fajlagosan negyedébe sem kerül. Már az összes cég aki orosz hajtóművet használ dolgozik a pótlásán, pár éven belül megszűnik a zsíros üzlet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html