Egy észak-koreai diplomata, aki országa és az Egyesült Államok kapcsolataival foglalkozik, félhivatalos találkozón egyeztet a napokban dél-koreai és amerikai kollégáival - adta hírül a Business Insider. Az egyeztetés Finnországban lesz, ahol a rezsimet Cshö Khangil (Choe Kang Il), az észak-amerikai ügyekért felelős intézmény igazgatóhelyettese képviseli.

Várakozások szerint két téma lesz napirenden: az egyik a koreai félsziget országainak csúcstalálkozója, a másik Donald Trump, az USA elnöke és Kim Dzsongun észak-koreai diktátor tárgyalásának előkészítése. Trump korábbi nyilatkozata szerint ezt májusban tarthatják. A hír szerint úgynevezett track 1.5-ös szintű találkozóról lesz szó, amely egy háromfokozatú diplomáciai skála középső tagja.

Trackek

A track 1-es megbeszélek alatt a normális, hivatalos tárgyalások értendők, amelyeken minden részt vevő fél részéről kormányzati tisztviselők vesznek részt.

A track 1.5-ös változat a nem hivatalos találkozók első szintje. Észak-Korea szinte mindig kormányzati tisztviselőket küld ezekre, ám más országok vegyesen a kormányhoz tartozó emberekkel, azaz diplomatákkal és hírszerzési tisztviselőkkel, illetve fontos feladatot ellátó külső szakértőkkel képviseltetik magukat. Több track 1.5-ös találkozó is volt Észak-Korea és az USA között Trump 2017. januári beiktatása óta.

A track 2 jelzés alatt futó egyeztetésekre a diktatúra ismét csak kormányzati embereket küld, ám tárgyalópartnerei csak a szakértőket. Az ilyen tárgyalások célja, hogy a felek megvitassák nézeteltéréseiket, illetve megelőzzék a félreértéseket. Ezért a tárgyalók nyíltabban és egyenesebben fogalmazhatnak. A résztvevők az egyeztetés előtt és után is egyeztetnek kormányuk illetékeseivel. A track 2-es informális találkozók a leggyakoribbak Phenjan és Washington képviselői között.

Mire jó?

Az észak-koreaiak tisztában vannak azzal, hogy a legkevésbé sem képviseljük az Egyesült Államok kormányát. Ezért időnként fel tudunk vetni olyan ügyeket, amelyeket a kormány nem tudna - magyarázta korábban a Track 2-es tárgyalások hasznát Leon V. Sigal, az amerikai külügyminisztérium egykori tisztviselője, aki részt vett ilyeneken.

Nyíltan beszélhetünk velük arról, hogy a washingtoni kormány bizonyos ügyekben miért azt teszi, amit tesz vagy jelezhetjük, hogy amit akarnak, az nem fog menni, majd hozzátehetjük ehhez, hogy mit szólnának egy alternatív megoldáshoz - egészíti ki mondandóját a szakértő.

A napokban tartandó track 1.5-ös egyeztetés témaköre korlátozottabb lesz, mint máskor, ugyanakkor a napirendre kerülő ügyek miatt a szokásosnál hamarabb és jelentősebb következményei lehetnek. A dél-koreai Yonhap hírügynökség értesülése szerint a résztvevők között lesznek dél-koreai biztonságpolitikai szakértők és az USA egyik korábbi szöuli nagykövete, Kathleen Stephens.

A fotó forrása: Stocksnap