A szabályozás értelmében a többség a szejmből nem, csak egy szomszédos sajtóközpontból közvetítheti az országgyűlésben zajló eseményeket. Nem egyedül az újságírók, a televíziós stábok munkáját is korlátozták: eszerint összesen 5, kijelölt csatorna készíthetne felvételeket az ülésekről - olvasható a 444.hu-n.

A kormánypárti többség meg is szavazta a döntést, mire az ellenzék elfoglalta a parlamenti pódiumot az ülésteremben. Olaj volt a tűzre, hogy a költségvetésről szóló zárószavazást emiatt egy másik, a sajtótól elzárt teremben akarta lezavarni a kormánypárt. Ilyenre, tehát hogy nem az erre kijelölt ülésteremben szavazzanak törvényről képviselők, 1989 óta nem volt példa.

Szombat hajnaltól az ország több pontján, elsősorban a nagyvárosokban, emberek ezrei vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a kormány gyakorlata ellen. Az alkotmánybíróság előtt szolidaritást vállaló tömeg gyűlt össze, amiért a testület igyekszik ellenállni a kormányzati nyomásnak.

Most a hírek szerint a kormánypárti szimpatizánsok is szervezkednek, hogy vasárnap Varsóban "szolidarítsanak a hatalommal" - írta a lap.

Szombaton újságírók találkoztak a felsőház vezetőivel, hogy az új szabályzásról tárgyaljanak, és eredménye ugyan első körben még nincs, hétfőn újra asztalhoz ül a két oldal. Andrzej Duda, a kormánypártok által támogatott államelnök vasárnap találkozik az ellenzéki pártok vezetőivel.

Beata Szydla miniszterelnök botrányosnak nevezte az ellenzék viselkedését, hozzátéve, hogy az embereknek joguk van tüntetni, de tiszteletben kell tartani mások véleményeit is. Az ellenzék több napos tüntetéssorozathoz való csatlakozásra szólította fel híveit - írja a 444.