Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Fed döntéshozói várhatóan addig folytatják a pénzkínálat növelését, amíg a gazdasági fellendülés megerősödik, és ennek biztos jeleként a 15 millió munkanélküli jelentős része munkába áll - derült ki a testület december 14-ei ülésének most nyilvánosságra került jegyzőkönyvéből.

A kínai, német, brazil politikusok és közgazdászok heves kritikájától kísért 600 milliós könnyítés november eleji bejelentése óta érezhetően emelkedtek az amerikai tőzsdeindexek, a dollár több mint hat százalékkal erősödött az euróval szemben és nőttek az inflációs várakozások is. A munkanélküliségi ráta azonban 9,7-9,8 százalékon van, és 2009 májusa óta nem volt alacsonyabb 9,4 százaléknál.

Pillanatnyilag a makacsul magas munkanélküliség a gazdaság kulcstényezője, a Fed döntéshozóinak többsége ezért addig akarja teljes gázzal nyomni a gazdaságot ösztönző intézkedéseket, amíg ez enyhülni nem kezd, és az foglalkoztatás erősödése nyomán növekvő fogyasztói kereslet fel nem húzza az árakat a defláció közeli helyzetből - értékelte a jegyzőkönyvet egy a Bloombergnek nyilatkozó elemző.

Ezért valószínűleg a második negyedévig várni kell arra, hogy kiderüljön: tovább növeli-e a pénzkínálatot a Fed vagy esetleg szűkíti - vélik más szakértők. Az előbbi valószínűbb, ugyanis a jegyzőkönyv tanulsága szerint több Fed-vezető tart attól, hogy a gazdaság havány lendületét megtöri a továbbra is gyenge lakáspiac, az amerikai államok és önkormányzatok többségének siralmas pénzügyi helyzete, továbbá az európai adósságválság esetleges súlyosbodása.