Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A demonstrálók blokád alá vették az ukrán kormányépületeket Kijevben és arra készülnek, hogy újabb tömegtüntetéseket szerveznek - derült ki ma reggelre a tegnapi több százezres megmozdulások után. Az elégedetlenséget az váltotta ki, hogy a kormány nem írta alá az EU-val a társulási szerződést és inkább Moszkva visszautasíthatatlan ajánlatát favorizálja.

Vitalij Klicsko volt bokszvilágbajnok, az ellenzék egyik vezére arra szólította fel támogatóit, hogy ne adják fel Kijev központjának megszállását a fagyos éjszaka folyamán. Ezt a kérést mintegy ezer ember teljesítette, akik a Függetlenség terén, a legnagyobb megmozdulások helyszínén maradtak. Klicsko azt is kijelentette, hogy mindenkit mozgósítani kell az országban annak érdekében, hogy a tüntetési hullám ne veszítse el lendületét.

Általános sztrájk

Az ellenzék vezetői általános sztrájkra szólították fel az ország dolgozóit és a Klicskóhoz hasonlóan azt tervezik, hogy folyamatossá teszik a tüntetéseket. Közben kiderült, hogy a városháza tegnapi elfoglalásában részt vett Pjotr Verzilov orosz ellenzéki aktivista a Pussy Riot néven ismertté vált női punkegyüttes egyik bebörtönzött tagjának férje.

Elmondása szerint társai gyakorlatilag a lázadás egyfajta főhadiszállásaként használják az elfoglalt irodákat. A nacionalista Szabadság párt már ide szervezte mai értkezleteit - tudta meg a Reuters. A tiltakozók kijelentették, hogy Kijev az övék, majd kilógattak egy nemzeti színű lobogót az ablakból.

Az ellenzéki Haza párt arra készül, hogy ma bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen a parlamentben. Ezzel egyidejűleg Vlodimir Ribak,a parlament elnöke bejelentette, hogy kerekasztal-tárgyalásokat kezdeményeznek a kormány és az ellenzéki erők között.