Kitiltották Európából az orosz Korda Gyurit

Megjelent az Európai Unió listája azokról az oroszokról, akik beutazását az újabb szankcióhullám részeként megtagadják az EU-ba. Eközben az ukrán hadsereg és az oroszbarát szakadár erők fegyverszünetét egy kritikus frontszakasz kivételével lényegében betartják
Napi.hu, 2015. február 16. hétfő, 12:33
Fotó: Reuters

Érvénybe léptek azok a múlt héten elfogadott szankciók, amelyek 19 olyan magánszemélyt és szervezetet érintenek, akik, amelyek az Európai Unió megítélése szerint közvetve felelősek a Délkelet-Ukrajnában kirobbant polgárháborúért - jelentette a MarketWatch. A tiltólistára került személyek és szervezetek európai bankokban lévő vagyonát befagyasztották, a magánemberek nem kaphatnak beutazási vízumot az EU-ba.

A szankciók főként az oroszbarát szeparatista erők tisztviselőit és szervezeteit sújtják, de sok orosz is van a listán. Az utóbbiak közé tartozik Arkagyij Bahin, a védelmi miniszter első helyettese, aki az EU szerint részt vállalt az orosz katonák és felszerelés Ukrajnába juttatásában. Nem látogathat az EU-ba Andrej Kartapolov, az orosz vezérkari főnök helyettese sem és kitiltották Joszif Kobzon énekes sztár, parlamenti képviselőt is (képünkön jobbra).

A most hatályba lépett kiegészítés az önhatalmúlag kikiáltott donyecki és a luganszki köztársaság 14 katonai, illetve politikai szereplőjét sújtja szankciókkal. E kiegészítés nyomán az uniós szankcióval sújtott természetes személyek száma 132-ről 151-re, a jogi személyeké pedig 28-ról 37-re bővül.

Az EU arra figyelmeztette Oroszországot, hogy ha vasárnap kezdődött tűzszünet kudarcot vall, akkor újabb szankciókat vezethet be. Ugyanakkor, ha a következő hetekben mérséklődik a feszültség a délkelet-ukrajnai fronton, akkor visszavonhatják a - személyek kitiltásán túl kereskedelmi és pénzügyi korlátozásokból álló - szankciók egy részét.

"Saját földünket lőjük"

Eközben az EBESZ képviselői, akik a múlt héten megkötött második minszki megállapodásnak megfelelően nemzetközi megfigyelőként ellenőrzik a tűzszünet betartását, újra megpróbáltak eljutni Debaltseve városába. A település félúton van a szeparatisták két központja, Luhanszk és Donyeck között. Fontos vasúti csomópont, amelynek megszerzése megkönnyítené a lázadók ellátását mind katonai felszereléssel, mind humanitárius segélyekkel.

Az oroszbarát erők azonban nem engedték be a megfigyelőket - jelentette a BBC. Állításuk szerint körülzárták a város, így az gyakorlatilag az övék. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha tűz alá veszik - márpedig az MTI híre szerint harckocsiágyúkkal lövik a települést -, akkor a saját területüket bombázzák - mondta Eduard Baszurin, a lázadók egyik parancsnoka a Reutersnek. Az ukrán fél tagadja, hogy bekerítették volna csapatait Debaltseve-ban, és ágyútűzzel válaszolt az ágyútűzre.

A BBC szerint e kritikus frontszakaszon túl, máshol lényegében betartják a felek a tűzszünetet. Ugyanakkor a korábbi fegyvernyugvás is így kezdődött, majd kiújultak a harcok. A szakértők szerint a következő 48 óra kritikus. Ez alatt az idő alatt kell megkezdeni például a nehézfegyverek kivonását a Minszkben meghatározott 50-140 kilométeres biztonsági sávokból.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jedddike, 2015.02.17 14:10

@antitroll: ...a lényeg az ,hogy a gdp 75 %-át ne rabolja el bukareste a regátnak ,havasalföldnek !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jedddike, 2015.02.17 14:10

@antitroll: Dél Tirol, és Erdély momentán erősen vegyes lakosságú. Területi autonómiának ott van értelme, ahol a "kisebbség" van többségben...pl a székelyföld ,ahol a lakosság 75 %-a magyar ..13 000 négyzetkilóméter ... partium ,lakosság 45 %-a magyar ...9000 négyzetkilóméter ...,a kettő 1 /4 d Magarország majdnem ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Telemachus_Rhade, 2015.02.17 11:14

@Abbe:

Elég baj az. Mert ezek elég súlyos vádak, Te is tudod, ha ez a kijelentése igaz lenne, akkor bíróság elé kéne vinni az ügyet, mert ez a nemzetközi jogszabályok megsértése, és ez által Amerika beleszólna 1 független állam politikai ügyeibe, ami szembe megy az amerikai és a nemzetközi törvényekkel is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.02.17 11:02

@Telemachus_Rhade: " Bizonyítékod van erre a súlyos vádra?? :)"

Neki elég, hogy Ő maga így tudja. De az is lehetséges, hogy ezt súgták neki a hangok, vagy hallotta a kocsmában.:))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2015.02.16 22:47

@jedddike:

Dél Tirol, és Erdély momentán erősen vegyes lakosságú. Területi autonómiának ott van értelme, ahol a "kisebbség" van többségben.

Tirolnál a lakosságot annyira nem érdekli az autonómia.

Erdélyben meg a többség már román, a magyar többség viszonylag szűkebb területi egységekre korlátozódik. Ezen a területen a magyar autonómia felemlegetése értelmetlen, ráadásul a románok paranoiája szerint ez egyet jelentene egyfajta revizionizmussal. Ez megint legalább akkora hülyeség, mint amekkora annak a néhány magyar idiotizmusa, akik hisznek benne. Oszt mit kezdenénk annyi románnal? kezdődne elölről, hogy területi autonómiát akarnának a románok?
kelet Ukrajna teljesen más tészta: a lakosság túlnyomó része orosz anyanyelvű és orosznak vallja magát. Épphogy a nemzetalkotó ukránok vannak kisebbségben. Még azt sem lehet állítani, hogy el lettek volna nyomva az idióta nyelvtörvényüket kivéve, ami szerintem nem lett volna hosszú életű. Abban nem lennék biztos, hogy az ukrajnai oroszok egy emberként szeretnének a putyini Oroszországhoz tartozni, pontosabban valószínű többség, de nem annyira vastag. Ezt konkrétan tudom, pl. nézd meg mennyi orosz vagyonos állampolgár "menekült" Ukrajnából Magyarországra, az ingatlanpiacon viszik a prímet bevásárlásaikkal. Én úgy adtam el egyiknek egy lakást, hogy azon a héten már vett másik kettőt!
Szóval Kelet Ukrajnában az oroszok autonóm törekvése teljesen reális követelés lenne, de szerintem Te sem hiszed komolyan, hogy ez lett volna bármikor is a céljuk, amikor a nagy testvéri Oroszország ott áll mögöttük és kelti is rendesen a feszültséget.
Nos az ukránok sem hülyék, tudják, hogy az autonómiát az oroszok mire használnák...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html