Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Érvénybe léptek azok a múlt héten elfogadott szankciók, amelyek 19 olyan magánszemélyt és szervezetet érintenek, akik, amelyek az Európai Unió megítélése szerint közvetve felelősek a Délkelet-Ukrajnában kirobbant polgárháborúért - jelentette a MarketWatch. A tiltólistára került személyek és szervezetek európai bankokban lévő vagyonát befagyasztották, a magánemberek nem kaphatnak beutazási vízumot az EU-ba.

A szankciók főként az oroszbarát szeparatista erők tisztviselőit és szervezeteit sújtják, de sok orosz is van a listán. Az utóbbiak közé tartozik Arkagyij Bahin, a védelmi miniszter első helyettese, aki az EU szerint részt vállalt az orosz katonák és felszerelés Ukrajnába juttatásában. Nem látogathat az EU-ba Andrej Kartapolov, az orosz vezérkari főnök helyettese sem és kitiltották Joszif Kobzon énekes sztár, parlamenti képviselőt is (képünkön jobbra).

A most hatályba lépett kiegészítés az önhatalmúlag kikiáltott donyecki és a luganszki köztársaság 14 katonai, illetve politikai szereplőjét sújtja szankciókkal. E kiegészítés nyomán az uniós szankcióval sújtott természetes személyek száma 132-ről 151-re, a jogi személyeké pedig 28-ról 37-re bővül.

Az EU arra figyelmeztette Oroszországot, hogy ha vasárnap kezdődött tűzszünet kudarcot vall, akkor újabb szankciókat vezethet be. Ugyanakkor, ha a következő hetekben mérséklődik a feszültség a délkelet-ukrajnai fronton, akkor visszavonhatják a - személyek kitiltásán túl kereskedelmi és pénzügyi korlátozásokból álló - szankciók egy részét.

"Saját földünket lőjük"

Eközben az EBESZ képviselői, akik a múlt héten megkötött második minszki megállapodásnak megfelelően nemzetközi megfigyelőként ellenőrzik a tűzszünet betartását, újra megpróbáltak eljutni Debaltseve városába. A település félúton van a szeparatisták két központja, Luhanszk és Donyeck között. Fontos vasúti csomópont, amelynek megszerzése megkönnyítené a lázadók ellátását mind katonai felszereléssel, mind humanitárius segélyekkel.

Az oroszbarát erők azonban nem engedték be a megfigyelőket - jelentette a BBC. Állításuk szerint körülzárták a város, így az gyakorlatilag az övék. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha tűz alá veszik - márpedig az MTI híre szerint harckocsiágyúkkal lövik a települést -, akkor a saját területüket bombázzák - mondta Eduard Baszurin, a lázadók egyik parancsnoka a Reutersnek. Az ukrán fél tagadja, hogy bekerítették volna csapatait Debaltseve-ban, és ágyútűzzel válaszolt az ágyútűzre.

A BBC szerint e kritikus frontszakaszon túl, máshol lényegében betartják a felek a tűzszünetet. Ugyanakkor a korábbi fegyvernyugvás is így kezdődött, majd kiújultak a harcok. A szakértők szerint a következő 48 óra kritikus. Ez alatt az idő alatt kell megkezdeni például a nehézfegyverek kivonását a Minszkben meghatározott 50-140 kilométeres biztonsági sávokból.