Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amíg az Iszlám Állam a megkérdezettek 68 százaléka szerint jelent komoly veszélyt, addig 39 százalék véli nagyon súlyos fenyegetésnek Iránt, 32 százalék Észak-Koreát, 25 százalék Oroszországot, 18 százalék pedig Kínát. Tíz amerikai közül csaknem 9 gondolja azt, hogy az IÁ legalább mérsékelten súlyos fenyegetés.

Az Iszlám Állam veszélyességének megítélését viszonylag kevésbé határozza meg a válaszadók politikai beállítottsága, mint Iránét. A Szíria és Irak jelentős területeit megszálló, szélsőséges szunnita szervezetet a republikánus érzelműek 79, a demokraták 68 és a függetlenek 63 százaléka tartja nagyon veszélyesnek. Teherán esetében sokkal nagyobb a szórás, a nukleáris hatalmi ambíciókkal gyanúsított síita országban a republikánusok 53, a függetlenek 38 és a demokraták 29 százaléka lát súlyos fenyegetést.

A közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 53 százaléka támogatna egy olyan, az Egyesült Államok és Irán közötti megállapodást, amely enyhítene az iszlám köztársasággal szemben bevezetett szankciókon, cserébe Teherán nukleáris programjának korlátozásáért és nagyobb fokú nemzetközi ellenőrzéséért. A politikai megosztottság itt is egyértelmű: a demokraták 67 százaléka támogatja a lehetséges alkut, a republikánusok 60 százaléka elutasítja azt. Leginkább azok ellenzik a megállapodást, akik súlyosnak érzik az Irán jelentette fenyegetést.