Kitolják a brexittárgyalások határidejét

Folytatódnak a brexit-tárgyalások a héten kijelölt végső, vasárnapi határidő lejárta után is. Ezt az Európai Bizottság elnöke jelentette be azután, hogy tárgyalt a brit kormányfővel - írja az Euronews. Papíron vasárnapig kellett volna dűlőre jutni a szabadkereskedelmi megállapodásról, de borítékolható volt, hogy nem lesz addig köztes megoldás.
Szabó Dániel, 2020. december 13. vasárnap, 14:09
Fotó: Getty Images

Sem az uniós vezetés, sem a brit kormány nem tartja valószínűnek, hogy sikerül időben megegyezniük a vitás kérdésekben, úgyhogy lényegében mindenki a megállapodás nélküli brexitre készül. Ennek lehetősége komoly aggodalmat szül mindkét oldalon. A piaci szereplők szerint katasztrofális következményei lehetnek annak, ha január elsején megkezdődik a vámellenőrzés az Egyesült Királyság és az Európai Unió határán - írja az Euronews, amely szerint Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Boris Johnsson brit miniszterelnök erre a köztes megoldásra jutott.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. Ez rendezné, hogy pontosan milyen feltételekkel működik együtt a továbbiakban a két fél, mekkorák lesznek a vámok, milyen szabályozás vonatkozna a szolgáltatások áramlására a britek és az EU között.

A szabadkereskedelmi megállapodás elmaradása azt jelentené, hogy Nagy-Britannia és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kétoldalú kereskedelmi forgalomban. Ha lesz megállapodás, azt az Európai Parlamentnek és a brit törvényhozásnak is ratifikálnia kellene még az év vége előtt, hogy az egyezmény az átmeneti időszak végének pillanatában, január 1-én életbe léphessen.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK