Kitör a háború Kína és Vietnam között?

A területi vita már ott tart, hogy kínai állampolgárokat kell kimenekíteni Vietnamból.
Napi.hu, 2014. május 18. vasárnap, 09:46
Fotó: MTI/EPA

Nem csökken a feszültség Kína és Vietnam között: Peking vasárnap megkezdte a kínai polgárok evakuálását légi és vízi úton az ellenségessé vált országból - idézi az FT.com a kínai Xinhua hírügynökség beszámolóját.

Öt hajó érkezhet a vietnami partokhoz, de 16, a korábbi összecsapások során kritikus sérüléseket szerzett kínait már korábban kimenekítettek. A Xinhua emlékeztetett rá, hogy a konfliktusban két kínai állampolgár életét vesztette és több mint százan megsebesültek. Az erőszak eszkalálódása óta több mint háromezer kínait evakuáltak Vietnamból. Mindehhez képest a kínai médiában a hétvége során nem volt hangsúlyos hír a két ország konfliktusa, ami arra utalhat, hogy nem akarják tovább szítani a feszültséget.

Minderre azt követően került sor, hogy súlyos diplomáciai konfilktusba keveredett két szomszédos ázsiai kommunista ország, Kína és Vietnam egy vitatott hovatartozású tengeri terület miatt. (Ha Ön tud angolul, ajánljuk a témában a New York Times multimédiás cikkét.)

A Euronews korábbi beszámolója szerint kedden Vietnam déli részén tömeges erőszakba torkollt egy Kína-ellenes tüntetés. Több ezer munkás vietnami zászlókat lobogtatva betört egy ipari parkba, a Vietnam Singapore Industrial Parkba (VSIP), ahol kínai érdekeltségű gyárakban törtek-zúztak és fosztogattak. Amikor gyújtogatni kezdtek, már tajvani, hongkongi, japán és dél-koreai üzemek is veszélybe kerültek. A hatóságok sokáig tétlenül szemlélték a történteket, végül ötszáz rendbontót mégis őrizetbe vettek.

Peking tiltakozott, és válaszlépésekkel fenyegette meg a hanoi vezetést. A külügyminisztérium szóvivője, Hua Csun-jing szerdán provokátornak nevezte Vietnamot. Azt mondta, hogy a vészhelyzetekre alkalmazott forgatókönyv szerint járnak el, és minden szükséges lépést megtesznek a kínai állampolgárok és tulajdon védelméért. Hogy pontosan milyeneket, azt nem árulta el Hua asszony.


MTI/EPA

A vita előzménye az volt - emlékeztet a Euronews -, hogy a kínaiak felállítottak egy olajfúró tornyot a Dél-kínai tengeren, 210 kilométerre Vietnam partjaitól. Hanoi szerint ez jogtalan lépés volt, a területnek különleges gazdasági övezetnek kellene lennie. A nézeteltérés valóságos tengeri csatává fajult, a két szomszédos ország parti őrségének hajói összecsaptak és vízágyúkkal lőtték egymást.

Kínának több más ázsiai országgal is van területi vitája, ezek között szerepel Tajvan, Japán, India, Észak- és Dél-Korea, Malajzia, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Bhután és Brunei - emlékeztet a Euronews.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2014.05.19 12:10

a tengerjog szerint a felsegviz a parttol 12 merfoldre terjed ki , a banyaszati jog pedig a parttol 200 tengeri merfoldre.
ket orszag kozott pedig a partvonal kozepe a szokasos hatarvonal.

kina ezt kicsit kreativan ertelmezi , az annak van igaza aki az erosebb elv alapjan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.05.19 05:07

Nem,nem lesz háború.De értsék meg a környező országok befektetői,Vietnám nem lesz a térség éhbér rabszolgája.Erről szól az egész.És ez nem csak Kínáról szól,mint írtam.
Kedves kínaiak,hozzátok ide bátran a termelést,mert a magyar szívesen rabszolgája bárkinek!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.05.18 18:04

..volt már egy háborújuk ,úgy 35 éve ..kb...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html