Kitörhet a napenergia-botrány

Elegük lett a csehországi naperőművek tulajdonosainak az évek óta tartó huzavonából, és milliárdos kártérítési pert indítanak a cseh állam ellen egy visszamenőleges hatályú törvény miatt.
Barabás T. János, 2012. május 21. hétfő, 06:29

Amióta 2010 végén a cseh kormány egy visszamenőleges hatályú törvénnyel 26 százalékos adót vetett ki a naperőműveket birtokló vállalatok nyereségére, folyamatosan vitáztak a felek. A tulajdonosoknak mostanra elegük lett: a Prague Monitor jelentése szerint az érintett 11 külföldi befektető − valamennyi az International Photovoltaic Investors Club (IPVIC) tagja − közölte a prágai pénzügyminisztériummal, hogy beperlik a cseh államot.

Frank Schulte, az IPVIC főtitkára szerint nem elég, hogy az aránytalanul magas adóval Prága súlyos anyagi kárt okozott a külföldi befektetőknek, az is nyilvánvalóvá vált: a nemzetközi trenddel szembe menve továbbra is akadályozni akarja mind a meglevő, mind az épülő naperőművek működését és fejlesztését. Ennek bizonyítékát látják abban is, hogy a cseh energiaszabályozási hivatal (ERÚ) elnöke, Alena Vitásková közölte, 2014-től meg akarják szüntetni a megújuló energiaforrások támogatását. A hölgy ezt azzal indokolta, hogy 2013 végére teljesítik − jóval a 2020-as határidő előtt − vállalásukat, miszerint az ország energiaszükségletének 13,5 százalékát megújuló forrásból biztosítják

Nem ez lenne az első olyan per, amit Prága elveszít külföldi befektetőkkel szemben, és ezúttal is óriási összegről van szó. A napelemesek veszteségét a prágai gazdaságtudományi egyetem 560 milliárd koronára becsülte, és a Czech Photovoltaic Industry Association (CZEPHO) sokkal szerényebb számítása szerint is a kártérítés összege elérheti a 250 milliárd koronát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2012.05.23 23:48

@kozmix: Eleg a mellebeszelesbol, mutasd a szamaidat, amik igazoljak szerinted a 4eves megterulest. Es nem altalanos dolgokkal gyere megint, hanem konkretan a te hazadra kiszamolt adatokkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.05.23 23:39

@kozmix:
Amíg pozitív a reálkamat, addig a napelemjeid költségének jövőértéke úgyis több, mint amennyit most számolsz ki. Ha nem tudod mi az a jövőérték (FV), akkor nézz utána. Ilyen kis apró módosítókat ugyanis folyton kihagysz a számításaidból.
Bencsik úr nyilatkozatát tekintve pedig maradjunk annyiban, hogy közel sem pontos. És akkor még nem is vettük azt, hogy az uránpiac soha nem viselkedett úgy, mint az olaj és a gáz, valamint hogy Paks működési költségeinek zömét soha nem az urán adta, hanem az üzemeltetés (beleértve a hulladéktárolást) és a beruházás kezdeti költségének kamatai. Előbbit érdemes inkább belföldi "energiahordozóként" (munkaerő) felfogni, utóbbi pedig már ki lett fizetve. És mivel Paks adja a hazai villany 40%-át, mindjárt csak 35% villany származik importból (akár villany, akár gáz formájában lépi át a határt).
Bencsik úr csak a kormánynak falazott, mert látta előre, hogy a költségvetés mindenhonnan kénytelen lesz forrást kivonni.
Egyébként meg Pakson nincs semmilyen helyzet. Bürokrácia van körülötte, de Pakson semmi különös nem történik. Működik, és 2032-ig kiválóan fog működni. Perger úr láthatóan nem olvasott el mindent Fukushimáról (én végigültem egy előadást, ahol pontról pontra végigmondták, hogy mi és miért történt). Az osztrák hölgy pedig egy olyan ország szakértőjeként beszél, amelynek nincs tapasztalata atomerőművekkel, és már elvből elutasítja őket. De az biztos, hogy egyikük sincs tisztában a részletes paksi helyzettel, a helyszíni felszereltséggel, állapottal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix, 2012.05.23 21:46

@VoIe: A korábbi hsz-ket megnézve láthatod, hogy szerintem, tök mindegy, hogy áramként, olajként, gázként jön be az energiahordozó, az akkor is import! A forint, tekintettel az exportra, sajnos még most, mai áron is túlértékelt, de a tömeges devizhitelesek miatt nem lehet a valós értékére levinni! A világpiaci árakat meg nem mi határozzuk meg, tehát csak alkalmazkodni tudunk a körülményekhez! A Paksi helyzet meg, épp egy mai hír kapcsán kezd érdekessé válni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2012.05.23 19:46

@kozmix: "Az energiatároló még elég távlati dolog, viszont csúcsidőszakban jól jőhet a szolgáltatónak a többlet, hiszen jelenleg is a felhasznált mennyiség 80%-át importáljuk"

Megint a marketingszoveg es a politikusok populista szovegeinek doltel be. Az a baj, hogy aki nem ert az adott temahoz, az sokkal konnyebben elhiszi a marhasagokat, sot meg a sajat tudatlansaga miatt olyanokat is belemagyaraz amiket nem is mondtak.

Nem az aram 80% -at importaljuk, hanem az energiahordozokat ( gaz, olaj ).
Bencsiknek annyiban igaza van, hogy a vilagpiaci arakra nem tudunk hatni, de pont ezert kene a mocskos Orbaneknak abbahagyni a forint gyengiteset es gyenge szinten tartasat, mert a gyenge forint miatt minden dragul. Erdekes modon ezt ellenzekben tudtak, hangsulyoztak is, most meg verik a melluket, hogy mekkora fasza exporttobletunk van.

Amugy a Mo -i aramtermelesben erosen kiveszi a reszet Paks, aminek a mukodesi koltsege kozel sem no olyan mertekben mint amit te vizionaltal. Amugy pont a fentebb emlitett energiahordozok vilagpiaci ara miatt kene a paksi atomeromu kapacitasat megduplazni, akkor joval kissebb hatasa lenne Mo -ra a vilagpiaci arak valtozasa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix, 2012.05.23 16:04

@elmufioka: Ja, és a másik része az okos mondandódnak, ha te idén kaptál az AXA-tól a múlt évre 6%-os kamatot, és a tavalyi infláció 3,9%- os volt éves szinten akkor mennyi is a reálkamatod, matekzseni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html