Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bolgár miniszterelnök-helyettes ígéretet tett arra, hogy a betétesek egyetlen fillért sem veszítenek annál a banknál, amelyet az ország jegybankja felügyelet alá vont pénteken. A központi bank azután lépett, hogy a balkáni ország negyedik legnagyobb bankjának, a Corporate Commercial Bank (Corpbank) fiókjait pénteken megrohanták a betétesek, mert a sajtóban olyan hírek jelentek meg, miszerint a banknak nincsenek rendben a pénzügyei.

A Corpbank később közölte: likviditásszűke miatt leállított minden kifizetést. A bank minimális többségi tulajdonosa Cvetan Vaszilev bolgár üzletember, közel 30 százalékos tulajdonrésze van Ománnak és mintegy 10 százalék hányaddal rendelkezik az orosz VTB bank.

Daniela Bobeva miniszterelnök-helyettes a hétvégén egy rádióműsorban azt mondta, hogy a kormány támogatja a jegybank lépéseit a Corpbank-ügyben. "Nem engedjük meg, hogy akár egy levát is veszítsenek a bank ügyfelei" - tette hozzá. A bolgár jegybank kormányzója Iván Iszkrov arról számolt be, hogy átmenetileg felfüggesztették a részvényesek jogait, a központi bank három hónapra átvette az irányítást a bank fölött. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a bank nincs csődhelyzetben. Hozzátette továbbá, hogy a pénzintézet helyzete nem érinti a többi bulgáriai kereskedelmi bankot.

Bulgáriában 29 kereskedelmi banknak vannak fiókjai, a bankrendszer nagyjából háromnegyede külföldi kézben van. A legnagyobb szereplők között az olasz Unicredit, az osztrák Raiffeisen és görög bankok mellett ott van a magyar OTP is, amely az egyik legnagyobb bolgár bank, a DSK tulajdonosa.

Az OTP szóvivője azt mondta, hogy a Corpbank esete "elszigetelt". Az ügy semmilyen formában sem hat ki az olyan stabil bankokra, mint a DSK, amely közép távon akár még profitálhat is az esetből.

A Bulgáriában érdekeltségekkel rendelkező külföldi bankok közül a Raiffeisen, továbbá a National Bank of Greece és az ugyancsak görög Eurobank is azt hangsúlyozta, hogy az ottani működésüket nem befolyásolja a Corpbank ügye.


A jegybanki felügyelet alá vont Corpbank részvényeinek a kereskedését szerdáig fölfüggesztették a szófiai értéktőzsdén. A bolgár államcsőd esetére kötött biztosítási csereügyletek (credit default swap, CDS) középárfolyama 7 bázisponttal hathavi csúcsra, 120 bázispontra emelkedett péntek késő estére.

Bulgáriában a törvény értelmében az állam garantálja a 100 ezer euró (mintegy 30 millió forint) alatti bankbetéteket.