Kitört a háború - Európa nyakig benne van (frissített)

Az Európai Bizottság a szemet szemért jegyében megtorló vámtarifa kivetését javasolja az Egyesült Államokból Európába érkező acélra és más árukra, köztük a motorkerékpárokra, narancsitalokra és bourbon whiskeyre.
Komócsin Sándor, 2018. március 6. kedd, 08:57

Az Európai Bizottság azt javasolja az uniós tagállamoknak, hogy az Európai Unió 25 százalékos megtorló importvámot vessen ki az Egyesült Államokból érkező acél, ruházati termékek, lábbelik és bizonyos ipari termékek behozatalára - adta hírül a Bloomberg. Az új közteherrel sújtott import teljes értéke meghaladhatja a 2,8 milliárd eurót - tudta meg a hírügynökség egy az ügyhöz közel álló forrásból.

A Bloomberg "szemet szemért" jellegű lépésről ír, amely az első válaszcsapás lehet abban a kereskedelmi háborúban, amelyet sokan megjósoltak, miután Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy 25 százalékos importvámot akar kivetni az USA-ba érkező acélexportra és 10 százalékost az alumínium bevitelére. Maga Trump egyébként egyik nyilatkozatában kijelentette: nem hiszi, hogy kereskedelmi háborút robbantana ki intézkedésével

Sok mindent érint

Az Európai Bizottság és a tagállamok kormányainak képviselői hétfőn este Brüsszelben egyeztettek arról, mit lépjen az EU, ha az amerikai adminisztráció nem tágít barátságtalan elképzeléstől. Ennek alapján a megtorlóvám sújtaná a pólók, a kozmetikumot és más fogyasztói termékek, továbbá a motorkerékpárok és szabadidős hajók behozatalát, amelynek értéke egymilliárd euró. Érintett lenne a narancslevek, a borubon whiskey, a kukorica és más agrártermékek 951 millió eurós, illetve az acél és más ipari termékek 854 milliós importja.


Az amerikai Republikánus Pártban sokan nem értenek egyet a szintén republikánus elnök vámterveivel, kérték, hogy vonja vissza az elképzelést. A korlátozás Brazíliát, Dél-Koreát Kanadát, Kínát, Mexikót, Oroszországot és Törökországot is sújtja majd. Az EU vezetői attól tartanak, hogy a USA-ból kiszorított termékek elárasztják az európai piacokat.

A washingtoni törvényhozók is úgy vélik, hogy az új vám miatt hátrányba kerülő országok mind az USA ellen fordulnak. Az ellenintézkedéseken túl eláraszthatják a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) panaszokkal. Trump nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva vezetné be a vámokat, miközben a WTO eddig nem hozott döntést ilyen indokkal hozott intézkedések ügyében.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2018.03.07 09:39

Azért cefréből nem lesz hiány továbbra sem....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2018.03.06 23:21

Akkor 10000ft lesz 1l whiskey, pláne ha Jane Walkert is megadóztatják a brexit miatt. Fasza!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html