Kitört a háború - Európa nyakig benne van (frissített)

Az Európai Bizottság a szemet szemért jegyében megtorló vámtarifa kivetését javasolja az Egyesült Államokból Európába érkező acélra és más árukra, köztük a motorkerékpárokra, narancsitalokra és bourbon whiskeyre.
Komócsin Sándor, 2018. március 6. kedd, 08:57
Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság azt javasolja az uniós tagállamoknak, hogy az Európai Unió 25 százalékos megtorló importvámot vessen ki az Egyesült Államokból érkező acél, ruházati termékek, lábbelik és bizonyos ipari termékek behozatalára - adta hírül a Bloomberg. Az új közteherrel sújtott import teljes értéke meghaladhatja a 2,8 milliárd eurót - tudta meg a hírügynökség egy az ügyhöz közel álló forrásból.

A Bloomberg "szemet szemért" jellegű lépésről ír, amely az első válaszcsapás lehet abban a kereskedelmi háborúban, amelyet sokan megjósoltak, miután Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy 25 százalékos importvámot akar kivetni az USA-ba érkező acélexportra és 10 százalékost az alumínium bevitelére. Maga Trump egyébként egyik nyilatkozatában kijelentette: nem hiszi, hogy kereskedelmi háborút robbantana ki intézkedésével

Sok mindent érint

Az Európai Bizottság és a tagállamok kormányainak képviselői hétfőn este Brüsszelben egyeztettek arról, mit lépjen az EU, ha az amerikai adminisztráció nem tágít barátságtalan elképzeléstől. Ennek alapján a megtorlóvám sújtaná a pólók, a kozmetikumot és más fogyasztói termékek, továbbá a motorkerékpárok és szabadidős hajók behozatalát, amelynek értéke egymilliárd euró. Érintett lenne a narancslevek, a borubon whiskey, a kukorica és más agrártermékek 951 millió eurós, illetve az acél és más ipari termékek 854 milliós importja.


Az amerikai Republikánus Pártban sokan nem értenek egyet a szintén republikánus elnök vámterveivel, kérték, hogy vonja vissza az elképzelést. A korlátozás Brazíliát, Dél-Koreát Kanadát, Kínát, Mexikót, Oroszországot és Törökországot is sújtja majd. Az EU vezetői attól tartanak, hogy a USA-ból kiszorított termékek elárasztják az európai piacokat.

A washingtoni törvényhozók is úgy vélik, hogy az új vám miatt hátrányba kerülő országok mind az USA ellen fordulnak. Az ellenintézkedéseken túl eláraszthatják a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) panaszokkal. Trump nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva vezetné be a vámokat, miközben a WTO eddig nem hozott döntést ilyen indokkal hozott intézkedések ügyében.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2018.03.07 09:39

Azért cefréből nem lesz hiány továbbra sem....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2018.03.06 23:21

Akkor 10000ft lesz 1l whiskey, pláne ha Jane Walkert is megadóztatják a brexit miatt. Fasza!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html