Kitört a hírszerzési háború - célkeresztben Trump

Európai titkosszolgálatok hónapok óta gyűjtenek információkat a Donald Trump környezetéhez tartozó emberek orosz kapcsolatairól, illetve arról, hogy az elnök vállalatának külföldi üzleti partnerei milyen viszonyban vannak saját kormányukkal. A balti államok rettegnek.
Komócsin Sándor, 2017. február 17. péntek, 10:02
Fotó: MTI/EPA

Euurópai titkosszolgálatok több mint fél éve kiterjedt adatgyűjtést folytatnak az Egyesült Államok ellen - tudta meg a Newsweek az ügyhöz közel álló forrásokból. Az akció során felderítettek legalább egy érintkezést Donald Trump elnök lemondott nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn és egy az USA-ban dolgozó orosz diplomata között.

Ez lehetett az a telefonbeszélgetés, amely Flynn és Szergej Kisljak nagykövet között folyt és a tanácsadó lemondásához vezetett, vagy egy további kapcsolatfelével. A lap forrásai szerint az európai hírszerzők a telefonhívások megszerzésénél jóval messzebb mentek.

Kivel üzletel?

Trump tengerentúli üzleti partnereiről is gyűjtöttek információt - elektronikus úton és személyes beszélgetésekkel -, aminek alapján legalább egy ilyen cégről úgy vélik, hogy saját országa kormányának ügynöke. Az elnök üzleti partnereivel kapcsolatos információ egy részét hónapokkal ezelőtt megosztották az amerikai kormánnyal.

Például az elnöki beiktatás előtt a német elektronikus hírszerzés kiderítette, hogy Trump azerbajdzsáni üzleti partnere egyben egy olyan kormánytisztviselő, aki pénzmosást folytat az iráni hadsereg javára. Ezt az információt megosztották a CIA-vel.

Idegesítőnek találják a nyugati hírszerző ügynökségek, hogy az elnök Fülöp-szigeteki üzleti kapcsolata egyben az országot vezetője Rodrigo Duarte washingtoni képviselője. A megszerzett dokumentum szerint a Trump Organization óriási összegeket kapott a szigetországban folytatott ingatlanfejlesztéséért és további milliók kifizetése esedékes.

Régi barátok

A Newsweek úgy tudja, hogy az egyik balti állam külön vizsgálatot indított Rex Tillerson amerikai külügyminiszter és régi barátja, Igor Szecsin, az állami tulajdonú orosz Rosznyefty kapcsolatának felderítésére. Az utóbbi volt az előbbi üzleti partnere, amikor Tillerson az Exxon Mobil vezérigazgatójaként tárgyalt oroszországi üzletekről.

Szecsin rendkívül befolyásos ember az orosz elitben, korábban a titkosszolgálatnál (FSB) is dolgozott és a Vlagyimir Putyin elnök kabinetminisztere volt. Ekként hozzá tartozott a titkosszolgálatok felügyelete. A Rosznyefty-verzér egy 2008-as amerikai külügyminisztériumi jelentés Putyin belső köréhez tartozik és talán ő az, aki a legerősebb befolyással bír a Kreml urára.

Beszélgetnek

A lap szerint a nyugat-európai titkosszolgálatoknál begyűlt információt megosztották egymással a NATO-szövetségesek, ám az nem világos, hogy mennyit juttattak el amerikai partnereiknek. Theresa May brit miniszterelnök stábját a kormányfő néhány héttel ezelőtti amerikai útja előtt tájékoztatták a titkos műveletek eredményeiről. Angela Merkel környezetével ugyanez a helyzet.

Idegesek

Az európai országokat aggasztja az a lehetőség, hogy az új washingtoni adminisztráció olyan békülékeny lépéseket tesz a Kreml felé, amely felbátorítja az oroszokat. Egyebek mellett utat nyithat az előtt, hogy Moszkva revolverezzen a gázellátással - Európa gázszükségletének 40 százaléka érkezik Oroszországból.

A balti államokat különösen az a lehetőség idegesíti, hogy Trump és Putyin külön alkut köt Ukrajnáról, ami meghozhatja az utóbbi étvágyát a három kis ország orosz befolyás alá vonására. Putyin kijelentette, hogy kész megvédeni az orosz kisebbségeket bárhol a világon, s míg Ukrajnában 17 százalék az orosz etnikum aránya Észtországban 24, Lettországban 27 százalék ez az arány.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

POTUS, 2017.02.17 18:32

Rizsa. Ha ezek a titkosszolgálatok bármi érdemlegeset tudtak volna Trump ellen, biztosak lehetünk benne, hogy maximálisan felhasználták volna a választási kampány során.

@isabella: ne nekünk terjessze az ostobaságait, hanem menjen el Kárpátaljára kampányolni az ukránok mellett. Csak aztán ne csodálkozzon, ha elkalapálják...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2017.02.17 17:07

Ezt hívják az orosz kisebbség megvédésének? Akkor szerintem holnaptól egy oroszt sem kell beengedni sehová.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.02.17 17:06

@Winter: mára már a CIA sem oszt meg a fehérházzal minden információt..mert kikotyognak sok mindent, ami tarthatatlan..hát ilyen az, ha ingatlanosok és a divatüzlet körei jutnak hatalomra, azt hiszik, egy divatbemutató utáni bulin vannak, mert ahhoz vannak szokva
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.02.17 17:02

@foldnyuzo: az nem tévedés volt, azt előbb végig kellett volna gondolni, hanem rövid távú öncélú terveihez való illesztés..persze az ország érdekei közép- és hosszú távon ezzel ellentétesek, de a holnap orbán és rezsimje részére nem létezik..csak a ma
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.02.17 16:55

@Winter:
Szóval rettegsz! Ez jó hír, ha egy náci retteg!
Csak így tovább, Trump nem Hitler, ha az lenne is bukna mint ahogy az eredeti is.
A hozzád hasonlóknak fingjuk nincsen a demokráciáról, igaz Orbánia nem a klasszikus demokrácia, honnét is tudnátok. Orbán "aszonta", neki Trump jobb, akkor neked is.
Nem mellesleg k**** nagyot tévedett!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html