Kitört a lázadás, küszöbön az összeomlás, jöhet a forradalom

Theresa May brit miniszterelnök széke erősen inog: miközben nyíltan lázad ellene a párt képviselőnek egy része, sokak szerint távozása káoszhoz vagy előrehozott választásokhoz vezethet, amelyen beteljesülhet a toryk rémálma: egy félmarxista politikus ülhet Nagy-Britannia miniszterelnöki székébe.
Komócsin Sándor, 2017. október 6. péntek, 18:41
Fotó: AFP

Immáron csupán 18 hónap maradt hátra 2019. március végéig, amikor a dolgok jelenlegi állása szerint az Egyesült Királyság de facto kilép az Európai Unióból, ám az ország kormányzása romokban hever - derül ki a Financial Times cikkéből. Theresa May miniszterelnök széke nagy kilengésekkel inog, miután a lemondását követelő kormánypárti képviselők nevében arcát is vállalva színre lépett Grant Shapps, a Konzervatív Párt korábbi társelnöke és volt államtitkára.

Nem hagyják szó nélkül

A lázadók vezéreként a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, fenntartják maguknak a jogot, hogy lemondásra szólítsák fel a miniszterelnököt. Eddig harminc tory parlamenti képviselő csatlakozott hozzájuk, brexit- és uniópártiak egyaránt. A párt rosszul sikerült e heti kongresszusára utalva kijelentette: van, amikor valami balul sül el, nem hozza a várakozásokat, s ezért valakinek vállalnia kell a felelősséget.

Shapps hangsúlyozta, hogy nem Boris Johnson külügyminiszter hatalomra juttatása előtt egyengeti az utat. Johnsonról régóta az a hír járja, hogy a konzervatívok elnöke és kormányfő akar lenni, és a brexittel kapcsolatos kormánypolitika ügyében nyíltan a kormányétól eltérő állásfoglalást tett közzé.

Nem véletlen a kormány egységének erősítése érdekében, hogy sok tory vezető támogatna egy olyan kormányátalakítást, amelyben Johnson elvesztené miniszteri megbízatását. Mások arra figyelmeztetnek, hogy a népszerű brexitpárti politikus kirúgása még több ellenséget szerezne Maynek a képviselőcsoportban. Shapps szerint enélkül is bővül a számuk.

Szocialista köztársaság

May elmozdításának alapfeltétele, hogy a konzervatív párt parlamenti képviselőinek legalább 15 százaléka, azaz a 316 tory képviselő közül 47 kezdeményezze ezt a pártfrakcióban. Ettől egyelőre messze vannak a lázadók, ugyanis a kormány tagjai és képviselőtársaik többsége is kiáll a londoni kormány vezetője mellett.

A legkevesebb, amitől félnek az az, hogy a távozását a "polgárháborúig" menő belső utódlási harc követné. Ugyanakkor a toryk szempontjából még ennél is rémisztőbb forgatókönyvet fogalmazott meg az egyik miniszter.

Eszerint May lemondását összeomlás követné. A párt szétszakadna, a kormány működésképtelenné válna és a britek végül Kis-Britannia Népköztársaságban találnák magunkat. Utóbbival arra utalt, hogy egy előrehozott választáson Jeremy Corbyn, a Munkáspárt félig-meddig marxista nézeteket valló, radikális baloldali vezetője kerülhetne hatalomra.

Kellemetlen cáfolatok

Theresa May támogatói kénytelenek cáfolni azokat a pletykákat, amelyek szerint a miniszterelnök teljesen összezavarodott. Ő maga azt mondta, hogy a helyén marad, mivel kormányának tagjai mögötte állnak. Ugyanakkor egy tory bennfentes arról számolt be az FT-nek, hogy gyászos körülötte a hangulat és férje, Philip szinte soha nem mozdul el mellőle. Egy másik neve elhallgatását kérő parlamenti képviselő szerint a miniszterelnök napjai meg vannak számlálva, a kérdés csak az meddig kell elszámolni.

Ráadásul sokan nem csupán vele, hanem a konzervatívok konferenciájának üzenetével is elégedetlenek voltak. May politikáját, amely az energiaipartól kezdve a lakásépítésig sok mindenben erős állami beavatkozást szorgalmaz a munkáspárti program light változatának tartják.

Nick Timothy, May korábbi kabinetfőnöke, akitől a júniusi választási kudarc után kellett megválnia - a kormány által kezdeményezett előrehozott szavazáson a konzervatívok ahelyett, hogy növelték volna támogatottságukat, elvesztették parlamenti többségüket -, sötét képet fest a tanácskozásról. A Daily Telegraphban azt írta: a konferencia esélyt kínált a toryknak, hogy új irányt szabjanak saját maguknak és az országnak, ám elszalasztották ezt a lehetőséget.

Nincs kint a vízből, bármit mondjon
Theresa May messze nem mászott még ki a gödörből - mondta a Bloombergnek Matthew Goodwin, a University of Kent politológus professzora. Több tényező játszhat szerepet az események végkimenetelében. A brexitpártiak azt akarják, hogy a függetlenség teljes legyen, azaz az Egyesült Királyság úgy váljon le az EU-ról, hogy kilép az egységes piacról és a vámunióból (bár független államként az ezekben élvezetthez hasonlóan kedvező kereskedelmi megállapodás köt az unióval), és a jövőben nem lesz rá érvényes az Európai Bíróság joghatósága. Nagy kérdés, hogyan érhetik ezt el, mert az EU visszautasítja, hogy a britek kimazsolázzák az uniós jogból azokat a szabályokat, amelyek kedvezőek a számukra, miközben azokat, amelyeket kedvezőtlennek ítéltnek, hátra hagyják.

További tényező a politikai mozgásokban, hogy a konzervatív parlamenti képviselők nem szeretnék elveszíteni az állásukat egy esetleges előrehozott választáson. Végül a toryk vezetésére pályázó, rivalizáló politikusok manőverezése is befolyásolja a végeredmény, mert nekik, ugye, azt is ki kell sakkozniuk, hogyan hullhat éppen az ő ölükbe a pártelnök-miniszterelnöki megbízás.

A legkisebb rossz

Néhány miniszter attól tart, hogy May arra a következtetésre juthat, hogy nem tudja helyrehozni hibáit, s ezért önként lemond a miniszterelnökségről. A miniszterelnök jövőjével kapcsolatos híresztelések nyomán a Bloomberg találgatásba bocsátkozott arról, milyen brexitforgatókönyveket eredményezhet a brit kormánypárton belüli hatalmai harc.

Az első lehetőség, hogy May a posztján marad. A gond az, hogy a befolyása elporladt hazájában és ami fontosabb, Brüsszelben is. Nem világos, hogy kormánya tartja-e azt a politikáját, amelyet a kormányfő firenzei beszédében felvázolt. Ennek lényege, hogy Nagy-Britannia uniós kilépése után nagyjából két évig átmeneti periódus következne, amelyben a jelenlegi szabályok maradnának érvényben a szigetország és az EU viszonyában.

Brüsszel vonakodva tárgyalna olyan valakivel, akiről nem tudhatja, meddig marad még hatalmon. Mindezzel együtt a piacok ezt a lehetőséget tartanák a legkisebb rossznak.

Menekülő vállalatok

A másik lehetőség, hogy May lemond, majd ezt követően három hónapos utódlási kampány indul a Konzervatív Pártban. Erre jó esélyt ad a toryk mély megosztottsága, amely e heti kongresszusukon is megmutatkozott. A vezetési válságból vélhetően egy brexitpárti politikus kerülne ki győztesen.

A csata idejére - a tavaszi brit parlamenti választásokat megelőző szünet után ismét - felfüggesztenék a válási tárgyalásokat az EU-val, így az új miniszterelnöknek egy éve maradna a brexit előkészítésére. Vélhetően keményebb vonalat vinne, mint May, a firenzei javaslat az átmenetről a szemétkosárba kerülne és végtelen vita indulna a korábbi brit vállalások után fizetendő kilépési pénzről is, amit a brexitpártiak nem ismernek el jogos uniós követelésként.

E forgatókönyv megvalósulásával párhuzamosan a bizonytalanságtól rettegő vállalatok folytatnák biztonsági terveik végrehajtását, ezen belül tevékenységeik áttelepítését a szigetországból a kontinensre. A font gyengülne.

David Davis

Elkerülendő a hosszas utódlási harcot a toryk megállapodnak David Davis brexitügyi miniszter kormányfővé emelésében. Davis kilépéspárti, de pragmatikus politikusként nyitott az uniópártiak érveire is. A brexittel foglalkozó tárca átalakulna a miniszterelnök kabinetjévé. Brüsszel tudná, kinél van a gyeplő Nagy-Britanniában, a piacok értékelnék a válság gyors rendezését, a bizonytalanság megszűnését.

Jeremy Corbyn

Bár a következő parlamenti választások csak öt év múlva esedékesek és semmi jele, hogy a társadalom újabb előrehozott szavazást akarna, nem kizárható ez a forgatókönyv. A közvélemény-kutatások szerint a Munkáspárt nyerne, amely a brexit ügyében puhább vagy inkább tétova állásponton van, mint a konzervatívok.

A párt fő szövetségesei, a szakszervezetek azt akarják, hogy a szigetország az egységes európai piac része maradjon, mert ez biztosíthatja a munkahelyek megőrzését. Ugyanakkor a kulcskérdésben, a szabad munkaerő-vándorlás ügyében - amely utat nyitott a kelet-európai vendégmunkások százezrei előtt -, a Munkáspárt is elutasító állásponton van.

Brüsszelben az az általános vélemény, hogy könnyebb lenne a mai brit ellenzékkel tárgyalni, mint a torykkal. A választások az utódlási harchoz hasonlóan jelentős időveszteséget okoznának. A font ellen spekulációs támadás indulhatna és a tőke menekülőre foghatná, miután a párt radikális államosításokat és adóemeléseket ígér.

(A nyitókép forrása: Justin Tallis, AFP)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.10.07 06:08

@Bahnsteig_Eins: Tokal - kazak szó, jelentése: második, fiatalabb feleség. A hatályos kazah törvények szerint egy férfinak maximum 3 felesége lehet, és őket természetesen el kell tartania, különbséget nem tehet köztük, semmilyen szempontból.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.10.07 05:44

@Bahnsteig_Eins: Bár hozzáteszem, saját tapasztalatomból, hogy a fiatal kazah értelmiség utálja és gyűlöli Nazarbajevet - mikor beszélgetéseink során rá terelődött a szó, érdekes módon sziszegni kezdtek, mint egy kígyó, és azt a hasonlatot mondták rá, hogy olyan, mintha az otthoni hűtőből minden nap lopna valaki, az elnökük, na ez a véleményük Nazarbajevről -, és támogatják, jobb híján, a vahabitákat, azaz vahabistákat (radikális iszlamistákat), "vahabíszti", ahogy ők mondják, mint egyetlen potens ellenzéket.

Ezzel le is mondtam, gondolom, a kazah kommentbéremről... Halaj szen... Rahmet... Tokal kak?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.10.07 05:04

Ebben a videóban MINDEN benne van, amit kazah testvéreinkről tudnunk kell! Akésim, anásim, azaz apácska, anyácska!

Enbegin szenderdin zor goj magan
Parüizüin oeteusi oezim bolam
Akésim anásim khazsmandar
Aári karaj szizderge khamkhor bolam

És, ezek a derék kazakok, bizony, ők is gyakran könnyeznek, ilyen hazai, családi összejöveteleken, talán még gyakrabban, mint mi... :)

Szlúsáj, szlís!

https://www.youtube.com/watch?v=AY_luuFLoII
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.10.07 00:47

Ez az egész igazán hihető volna, ha a bérliberálmédia nem ugyanezt harsogná, őrjöngve, visítva, az oroszokról, a magyarokról, a lengyelekről, az amerikaiakról stb... Visítva, vinnyogva, őrjöngve kántálják:

- Theresa May, a láncos kutya!
- Kaczinsky, a láncos kutya!
- Orbán, a láncos kutya!
- Trump, a láncos kutya!

stb.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.10.07 00:37

sokat elmond, hogy mára a brit netto átlagkereset kevesebb , mint a spanyol vagy az olasz , a dánnak pedig a fele sincs.

pedig pár éve még a némettel volt egy szinten.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html